Meteen naar de inhoud

The 10 Minute Challenge: Een platform voor startend queer filmtalent

Het Queer Film Festival Utrecht organiseert dit jaar een tweede editie van ‘The 10 Minute Challenge’, een korte film wedstrijd speciaal voor beginnende (queer) filmmakers uit Utrecht en omgeving! Hiermee willen we beginnende filmmakers stimuleren om meer representatie te geven aan de queer community in de filmindustrie.

Om je hierin te ondersteunen hebben we een programma ontwikkeld waar je mee kunt doen met interessante masterclasses, je de filmwereld kan leren kennen en je leuke en waardevolle prijzen kan winnen. De winnende films zijn daarnaast te zien op de slotavond van deze editie van het QFFU!

Vragen?
Neem contact op met het 10 Minute Team via 10minute@qffu.nl.

Prijzen

Dit jaar zijn er drie categorieën met bijbehorende prijzen!

  • Beste Film: Een unieke trofee (ontworpen door een Utrechtse queer kunstenaar), een prijsbedrag van €1.500,-
  • Opkomend talent: Een prijsbedrag van €1.000,-
  • Publieksfavoriet: Een speciale vertoning tijdens de uitreiking en een toekomstig evenement van QFFU.

    Meer prijzen worden later bekendgemaakt.

Voorwaarde voor deelname

  1. Film duurt 10 minuten inclusief aftiteling, waarbij een speling geldt van 1 minuut.
  2. De film draagt bij aan een queer inclusieve filmwereld, bijvoorbeeld de makers zijn queer, de acteurs zijn queer of er is een queer perspectief in de film.
  3. Je bent (jullie zijn) een beginnende filmmaker. Hiermee bedoelen we iemand die een (eerste) queer film heeft gemaakt of gaat maken én een opstap nodig heeft om de filmwereld te betreden. Alle leeftijden zijn welkom om zich aan te melden!
    Of je nou jong of oud bent, als deze wedstrijd een motivatie is om een (eerste) queer film te maken, nodigen we je van harte uit om deel te nemen! Het thema van QFFU 2023 is Genderation; verleden, heden en toekomst van het LGBTQIA+ community. Elke generatie wordt aangemoedigd om deel te nemen aan de wedstrijd.
  4. De film is gemaakt in 2022 of 2023, maar nog niet eerder vertoont.
    Ook als de film al (bijna) af is mag deze deelnemen. Het is alleen belangrijk dat de film nog niet eerder is vertoond.
  5. Deelnemers van vorige jaren mogen zich opnieuw aanmelden, maar niet met eerder vertoonde films.


PS: De filmwedstrijd heeft geen specifiek genre of thema waar je je aan hoeft te houden. Wil je toch iets meer houvast en richting? QFFU heeft dit jaar als thema: Genderations, queer past, present and future.

Verloop van de wedstrijd

  • Lever je idee/script/scenario/synopsis (mag kort en krachtig) uiterlijk vrijdag 31 Maart 2023 in via het aanmeldingsformulier op deze pagina. Na je aanmelding ontvang je een periodieke nieuwsbrief en updates over het verloop van de wedstrijd. Uiteraard kan je elk moment bij het QFFU team vragen stellen of begeleiding vragen.
  • Bij te veel aanmeldingen zijn we genoodzaakt om een selectie te maken op basis van je motivatie en projectplan.
  • Na de aanmeldingsronde zal er een introductiebijeenkomst zijn waarbij de deelnemers elkaar kunnen ontmoeten, het Queer Film Festival Utrecht beter kunnen leren kennen en de waarbij we de wedstrijd officieel aftrappen.
  • Er zullen gedurende het film traject twee masterclasses plaatsvinden die de filmmakers ondersteunen in het maakproces. Deze masterclasses zijn optioneel, maar zullen zo interessant zijn dat je ze niet wilt missen! Meer informatie over de masterclasses volgt.
  • Je film moet uiterlijk maandag 21 juli 2023 vóór 12.00 uur zijn ingezonden.
  • De gemaakte films krijgen op 3 September tijdens het Queer Film Festival Utrecht een echte eigen première.
  • In de week van 4 september t/m 8 september kan het publiek online de films bekijken en beoordelen voor de publieksprijs.
  • Aan het eind van het festival is het dan eindelijk zo ver: tijdens een feestelijk event worden de winnende films vertoond en maakt de jury samen met het publiek aan het einde van de avond de winnaar bekend. Houd deze data dus vrij in je agenda!
  • Na het filmfestival volgt nog een laatste masterclass waarin wordt gekeken naar (mogelijke) verdere stappen in de filmwereld. Een echte opstapper voor beginnende filmmakers dus!

Juryleden

Hieronder stellen we jullie graag de juryleden voor!

Bart Peters

Bart Peters (1989) is filmmaker en een van de drie Transketeers. De Transketeers bestaat uit drie transmannen – Bart, Chris en Jonah – die samen projecten maken rondom positieve zichtbaarheid en diversiteit. Ze maken films, zowel documentaire als fictie, waarin veerkracht, humor en authenticiteit voorop staan.

Bart studeerde af aan de Nederlandse Filmacademie in de richting regie fictie.

Lazlo & Dylan Tonk

Lazlo & Dylan Tonk (1982) zijn tweelingbroers en filmmakers. Ze maakten in 2019 hun documentaire debuut met Galore, een film over de metamorfose van drag sensatie Lady Galore. Eerder schreven en regisseerden Lazlo en Dylan de korte jeugdfilm Uitgesproken (2013), over een vriendschap die onder druk komt te staan als blijkt dat een van de jongens uit de vriendengroep homo is. Lazlo en Dylan studeerden beiden Theater-, Film- en Televisiewetenschap aan de Universiteit Utrecht, waarbij ze zich specialiseerden in de richting dramaturgie.

 Nadia Leijdesdorff

Nadia Leijdesdorff (1972) is een filmprofessional achter de schermen met jarenlange ervaring in de filmdistributie. Als oudgediende bij Cinemien, distributeur gespecialiseerd in LHBTI-cinema zag zij vele queer films de revue passeren. In 2021 stelde zij het filmprogramma van QFFU samen. Ook werkt zij mee aan de programmering van de Roze Filmdagen in Amsterdam.

 Simone Versteeg

Simone Versteeg is docerend theatermaker en regisseur/artistiek leider van Theater Oester. Daarnaast is zij docent drama en Engels in het middelbaar onderwijs. Simone studeerde Engelse Taal en Cultuur waar haar voorliefde voor vrouwenstudies en Queer History groeide. Tijdens haar tweede studie tot docerend theatermakers aan de Fontys Hogeschool voor de kunsten besloot zij haar voorliefde voor geschiedenis en het vertellen van verhalen te combineren met een maatschappelijk doel: het vergroten van zichtbaarheid van de LHBTI+ community op de theatervloer. Voor haar afstuderen richtte Simone Utrechts eerste queer amateurtheatergezelschap op: Theater Oester.


Aanmelden!

Vul hieronder het aanmeldformulier in om je aan te melden voor de 10-minute challenge.
Aanmelden kan t/m vrijdag 31 maart 2023!


FAQ & overige vragen

Zijn er dingen nog niet duidelijk? Kijk of je vraag beantwoord wordt bij de veelgestelde vragen (FAQ 10 minute challenge). Mocht je er dan nog niet uitkomen, neem gerust contact op met Team 10 minute via 10minute@qffu.nl!

De 10-minute challenge wordt mede mogelijk gemaakt door: