Ga naar de inhoud
Home » Wat te zien in … FEBRUARI

Wat te zien in … FEBRUARI

Tijdens ons festival tonen we natuurlijk dé queer films die je wilt zien. Maar ben je benieuwd naar wat je zelf kan kijken? In onze rubriek ‘Wat te zien in …’ geven we je elke maand de leukste film- en serietips om je eigen huis om te toveren in een thuisbioscoop. Voor deze keer de kijktips van februari.

Films

Anne+

Naast dat seizoen 1 en 2 al op Netflix staan, kun je vanaf 11 februari ook de film bekijken! Anne zit weer middenin een identiteitscrisis, en dan is haar vriendin Sara ook nog eens in Montreal. Dat brengt de nodige complicaties met zich mee, want hoe werkt een open relatie? En wat doe je als je opeens weer een soort beschikbaar bent in de Amsterdamse queer scene? En wat moet Anne aan met haar boek? De film laat Anne’s zoektocht naar liefde, vriendschap en vooral zichzelf zien. En uiteraard naar de wat die knappe Lou (gespeeld door Thorn Roos de Vries) nou eigenlijk voor haar betekent …

“Het leest ook alsof je jezelf een beetje bent verloren. Klopt dat?”

Gemist toen die in de bioscoop draaide? Kijk hem dan vanaf 11 februari de film op Netflix. Bekijk hier de trailer.

Dramarama

Het einde van de zomer komt eraan en dat betekent dat wegen van de vriendengroep van Gene gaan scheiden. Ze hebben de middelbare school afgemaakt: het volwassen leven staat ze nu te wachten. Ze organiseren nog een murder mystery slaapfeestje om afscheid te nemen. Gene is de enige die niet zal vertrekken, maar achter zal blijven in California. Hij heeft zich voorgenomen eindelijk zijn grote geheim te vertellen aan zijn vrienden, maar de Christelijk ingestelde groep maakt dat niet per se even makkelijk voor hem …

De film staat vanaf 3 februari op Cineville. Bekijk hier de trailer.

Series

It’s a Sin

Het is 1981 en de 18-jarige Ritchie verhuist naar Londen om daar te gaan studeren. Daar ontmoet hij verschillende mensen en komt zijn hele leven op de kop te staan. Hij ontmoet een hechte vriendengroep en heeft eindelijk de kans om zichzelf te ontdekken en te zijn. Het lijkt allemaal een droom die werkelijkheid wordt, tot de aidscrisis losbreekt in Engeland. De Britse dramaserie volgt in de 5 afleveringen de vriendengroep van 1981 tot 1991 en was een kijkcijferkanon in Engeland. De serie is bekroont met meerdere grote televisieprijzen en door critici beoordeeld als de must-watch serie van 2021.

De serie is nu te bekijken op NPO Start. Bekijk hier de trailer.

Documentaires

Meisjesjongensmix

Als intersekse kind is het soms moeilijk om te beslissen waar je bij hoort. Ga je bij het gymen bij het jongens- of het meisjesteam? De korte documentaire van Sara Kolster richt zich op Wen Long, bij wie het op haar geboorte niet zichtbaar was of ze een jongen of een meisje was. Vaak wordt er dan bij de geboorte voor gekozen om een operatie uit te voeren, maar bij Wen Long was dit niet het geval. Zij mag zelf kiezen hoe ze door het leven gaat, en daar is ze maar al te blij mee. Toch brengt het ook de nodige problemen met zich mee. Wen Long vind het belangrijk om haar verhaal te vertellen, omdat er nog zo veel kennis rondom intersekse heerst.

“Ik hoef niet te kiezen, maar ik mag.”

De documentaire is vertoont op filmfestivals over de hele wereld en is nu te vinden op Videoland. Bekijk hier de trailer.

De roze revolutie

Michiel van Erp gaat op onderzoek uit naar de Nederlandse queer geschiedenis. Hoe zijn we gekomen waar we nu zijn? In De roze revolutie gaat van Erp in gesprek met verschillende mensen van alle letters van de LHBTQIA+ gemeenschap uit verschillende generaties om zo een beeld te schetsen van de revolutie die zij gevoerd hebben, of nog steeds voeren. In elke aflevering gaat hij in op een andere dimensie van de revolutie: protest, solidariteit, lettersoep en vrijheid vormen de rode draad voor de afleveringen.

De vierdelige documentaireserie is te bekijken op NPO Start. Bekijk hier de webpagina met extra’s en interviews.

 

Auteur: Pepijne van Rooijen