Meteen naar de inhoud

QUEER VILLA UTRECHT

Tijdens Utrecht 900 jaar brengen wij jou: 
Queer Villa Utrecht

Een samenwerking van Queer Film Festival Utrecht, Villa Concordia en Savannah Bay

 

Van woensdag 24 augustus t/m zondag 28 augustus 2022 kun je binnen en buiten op het terrein van Villa Concordia (Ondiep) genieten van films, literatuur, theater, workshops en muziek. Queer Villa Utrecht is een toegankelijk cultureel podium vol queerness voor talentvolle jonge baanbrekende makers uit Utrecht. We verwelkomen als publiek de buurtbewoners, de LHBTQI+ gemeenschap van Utrecht en film-, theater-, literatuurliefhebbers uit heel Utrecht met een open geest.

De filmprogrammering bestaat uit films voor verschillende doelgroepen. Zo is er een speciale filmmatinee voor jongeren (Girls Girls Girls), een documentaire avond (Dutch Docs) met Nederlanse queer shortfilms van jonge makers en in samenwerking met Studium Generale kun je kijken naar de klassieker I am cheerleader met een nagesprek over camp, queerness en representatie. De meeste films zijn binnen in Villa Concordia te bekijken, maar op zaterdagavond kunnen alle Utrechters genieten van de film Homebody op een openluchtbioscoop naast de Villa.

Op zondagavond 28 augustus vindt de première plaats van de ‘10 Minute Challenge’. Dit film traject is opgezet om jonge beginnende Utrechtse filmmakers een kans en platform te bieden. De challenge bestaat uit de opdracht om een korte LHBTQI+film te maken over het U900-thema Stad zonder muren met een eigenzinnig perspectief op het vieren van queerness en Utrecht.

Het literaire programma bestaat onder andere uit de talkshow Queer Talk en Queering the City of Literature (QtCoL). In de talkshow Queer Talk zijn nieuwe jonge talenten uit de Utrechtse literaire wereld te gast, met gesprekken, spoken word, voordrachten en poëzie.

QtCoL beleeft zijn vijfde editie in 2022 en bevindt zich op het snijvlak van literatuur en gender- en seksuele diversiteit. In Queering the City of Literature leren we de wijk Ondiep met andere ogen zien door middel van queer literaire teksten.

Het theater- en muziekprogramma bestaat onder andere uit een optreden van Soula Notos en toneelgroep Jong Hart. Ook zijn er verschillende workshops (Drag Make Up, Whacking en een gesprek over mannelijkheid door Boys won’t be boys).

Alles wordt gecombineerd met eten, drinken en daarmee ontmoetingen. Binnen het programma krijgt een nieuwe generatie (queer)muzikanten en theatermakers die de afgelopen 1,5 jaar veel startruimte hebben gemist de kans om op te treden.