Ga naar de inhoud
Home » “Oh dat is maar een fase”

“Oh dat is maar een fase”

  • door

Danseres Afra over de strijd om te mogen zijn wie je bent: Afra Ernst (35) danst al zowat haar hele leven.

De keuze voor een carrière in de dans ging echter niet zonder slag of stoot. Het overtuigen van haar ouders is weliswaar een andere strijd dan die van Chip, hoofdpersoon in QFFU-dansfilm Five Dances (2013). Maar er zijn ook veel parallellen. Mede daarom is Afra’s voorprogramma op zaterdag 21 augustus bijzonder passend.

In Jakarta, Indonesië, trad Afra als klein meisje al regelmatig op. Balinees-Indonesische dans, beoefende ze. Twee tantes hebben in de dans hun beroep gevonden. Maar dat betekent niet, dat daarmee Afra’s carrière-pad in de danskunst was geplaveid.

Wrijving
“Mijn familie heeft een rijke cultuur”, vertelt Afra. “Ik heb een boeddhistische oom, mijn oma was katholiek en sommige andere familieleden ook. Maar mijn moeder en ik zijn islamitisch opgevoed. Wat dat betekent, en hoe dat op gespannen voet kan staan met de westerse danskunst, dat gaf veel wrijving tussen mij en mijn ouders. En nog altijd voer ik daarnaast een interne strijd, die ik met het ontwikkelen van mijn solo-voorstelling hoop te onderzoeken.”

Onderzoeken hoort volgens Afra bij het kunstenaarschap. Daar heeft ze nota bene een subsidie voor gekregen van de Gemeente Utrecht, en een residentie bij Het Huis. Maar het hoort niet bij de traditionele islam.

Afra: “Sinds ik mijn moeder bij mijn dans heb betrokken, snapte ze het ineens. Maar de rest van de wereld nog niet. In een residentie bij Het Huis, las mijn moeder gesluierd teksten voor uit de Koran, die ik gestalte gaf met mijn dans.” De reacties waren niet mals. “Mensen wezen mij erop dat er in de islam maar één waarheid is, en één goede manier om moslim te zijn. Wat ik doe, hoort daar volgens hen niet bij. Ik heb iedereen open en vriendelijk uitgenodigd om in mijn studio met mij en mijn moeder in gesprek te gaan.”

Emancipatie
“Ik heb respect voor mijn ouders, maar ik vind dat de media en maatschappij iets onredelijks verwachten van islamitische vrouwen”, vervolgt de choreografe en danseres. “Ik geloof dan ook heilig dat er een moderne versie van geloven mogelijk is. Je ziet het al op straat, aan meiden met een hoofddoek en hippe sneakers eronder. De tijdgeest beweegt mee met de jeugd. Uiteindelijk komt alles goed. De liefde zal overwinnen.”

Dat geldt wat Afra betreft ook voor de lhbtqi+-gemeenschap. Haar solo-voorstelling uit 2020 ging over uitbreken, voor de vrijheid om te kunnen dansen en om zichzelf te kunnen zijn. En dat is ook de uitdaging waar hoofdpersoon Chip in ‘Five Dances’ mee te maken heeft. “Ik voel me daarmee verbonden” zegt Afra. “Toen ik professioneel danser wilde worden, zeiden mijn ouders ook: ‘oh dat is maar een fase’. Ik moest ook opkomen voor mezelf. Vooral tegenover mijn ouders.”

Afra besluit: “Ik wens dat de lhbtqi+-gemeenschap ook een plek kan hebben in de islamitische geloofsgemeenschap. Daarnaast hoop ik een voorbeeld te kunnen zijn voor de nieuwe generatie. Zodat zij in het toekomst in een wereld kunnen leven waar zij hun zelf mogen zijn.”

‘Five Dances’ draait zaterdag 21 augustus in cultuurhuis het Wilde Westen.
Inloop: 14:30 uur. Aanvang programma, inclusief voorstelling van Afra: 15:00 uur.

Auteur: Arjan van Rooijen

die ik gestalte gaf met mijn dans.” De reacties waren niet mals. “Mensen wezen mij erop dat er in de islam maar één waarheid is, en één goede manier om moslim te zijn. Wat ik doe, hoort daar volgens hen niet bij. Ik heb iedereen open en vriendelijk uitgenodigd om in mijn studio met mij en mijn moeder in gesprek te gaan.” Emancipatie “Ik heb respect voor mijn ouders, maar ik vind dat de media en maatschappij iets onredelijks verwachten van islamitische vrouwen”, vervolgt de choreografe en danseres. “Ik geloof dan ook heilig dat er een moderne versie van geloven mogelijk is. Je ziet het al op straat, aan meiden met een hoofddoek en hippe sneakers eronder. De tijdgeest beweegt mee met de jeugd. Uiteindelijk komt alles goed. De liefde zal overwinnen.” Dat geldt wat Afra betreft ook voor de lhbtqi+-gemeenschap. Haar solo-voorstelling uit 2020 ging over uitbreken, voor de vrijheid om te kunnen dansen en om zichzelf te kunnen zijn. En dat is ook de uitdaging waar hoofdpersoon Chip in ‘ Five Dances ’ mee te maken heeft. “Ik voel me daarmee verbonden” zegt Afra. “Toen ik professioneel danser wilde worden, zeiden mijn ouders ook: ‘oh dat is maar een fase’. Ik moest ook opkomen voor mezelf. Vooral tegenover mijn ouders.” Afra besluit: “Ik wens dat de lhbtqi+-gemeenschap ook een plek kan hebben in de islamitische geloofsgemeenschap. Daarnaast hoop ik een voorbeeld te kunnen zijn voor de nieuwe generatie. Zodat zij in het toekomst in een wereld kunnen leven waar zij hun zelf mogen zijn.” ‘Five Dances’ draait zaterdag 21 augustus in cultuurhuis het Wilde Westen. Inloop: 14:30 uur. Aanvang programma, inclusief voorstelling van Afra: 15:00 uur.