Ga naar de inhoud
Home » Wat te zien in … JUNI

Wat te zien in … JUNI

Tijdens ons festival vertonen we natuurlijk dé queer films die je wil zien. Maar ben je benieuwd naar wat je zelf kan kijken? In onze rubriek Wat te zien in … geven we je elke maand de leukste film- en serietips om je eigen huis om te toveren in een thuisbioscoop. Uiteraard komt QFFU zelf ook steeds dichterbij (heb jij ‘m al in je agenda staan? 19-28 augustus toveren wij Utrecht weer om tot één grote bioscoop!), maar tot die tijd willen we jullie filmliefhebbers de beste tips geven. Lees snel verder voor de aanraders voor juni!

Films

Feast

Heel Nederland was in rep en roer toen in 2007 drie mannen ervan werden beschuldigd andere mannen te hebben gedrogeerd en een naald met hiv-besmet bloed te hebben geïnjecteerd. Afschuwelijke verhalen van drogeringen (die helaas nu ook weer de ronde gaan), hiv-monsters en seksfeesten haalden zelfs het landelijke nieuws. Tim Leyendekker reconstrueerde de zaak en geeft in deze documentaire-turned-film een filosofische blik op de problematiek en laat je nadenken over alles wat er speelt. Seks, macht en … borrelnootjes?

De film is nu te huren op Picl of in de bioscoop te zien. Binnenkort verschijnt die ook op Cineville. Bekijk hier de trailer.

Futur Drei (No Hard Feelings)

Deze Duitse film draait om Parvis, een homoseksuele jongen van Iraanse afkomst. Parvis wil het liefste niets te maken hebben met zijn jeugd in Iran, maar kan deze verhalen moeilijk ontlopen als hij voor een taakstraf in een asielzoekerscentrum terechtkomt. Hij raakt aan de praat met de gevluchte Iraniërs Amon en Banafshe. De drie bouwen een vriendschap op, die dreigt in te storten door de opbloeiende gevoelens tussen Parvis en Amon. Prachtig acteerwerk met visueel gezien beeldschone scenes zorgen dat je je ogen niet van deze film af kan houden, en het verhaal je diep van binnen raakt.

Bekijk de film vanaf 16 juni op Cineville. Bekijk hier de trailer.

Series

Genera+ion

Wat hebben een bevalling in het winkelcentrum, het overtreden van de dresscode en het ontdekken van je seksualiteit met elkaar te maken? Niks, en toch ook alles. In deze serie komen al deze elementen samen en nemen ze je mee in het leven van een aantal jongeren in Orange County, California. Het leven met social media, seksualiteit en tegenstrijdige wereldbeelden maken deze serie een luchtige doch interessante mix. In samenwerking met het mooie camerawerk is dit een serie om heerlijk op de bank weg te kijken zonder al te veel aandacht nodig te hebben, perfect voor een zondagmiddag bijkomen (of uitbrakken) bijvoorbeeld.

Bekijk de serie op HBO Max. Je kunt de trailer hier bekijken.

Tales of the City

Deze miniserie is het vervolg op de welbekende miniseries Tales of the City (1993), More Tales of the City (1998) en Further Tales of the City (2001). Na 23 jaar keert Mary Ann terug naar Barbary Lane 28, waar ze middenin de chaos van het leven van de huidige bewoners valt. Voor sommigen is haar komst meer dan gewenst, voor anderen een heel stuk minder. Ook voor haar dochter Shawna (gespeeld door Elliot Page) is haar komst niet helemaal zoals gepland. Naast alle drama die Mary Ann meeneemt, kijken we mee met de zoektocht naar zichzelf van alle andere bewoners. En als Anna Madrigal dan besluit om plotseling het huis te verkopen, lijkt er meer avontuur in het reisje van Mary Ann te komen dan van tevoren gepland. De serie is gemakkelijk los te bekijken – en met alle queer verhaallijnen wil je deze ook zeker niet missen –, maar in combinatie met de eerdere miniseries zeker een prachtige afsluiter (voor nu)…

Bekijk de serie nu op Netflix. Benieuwd naar de trailer? Kijk dan hier.

Documentaires

Disclosure: Trans Lives on Screen

Transgender representatie is altijd een gevoelig puntje, en zeker in het verleden is dit al te vaak fout gegaan. Uit onderzoek van GLAAD blijkt dat 80% van de mensen in hun directe omgeving niemand kennen die transgender is, wat betekent dat je beeld van transpersonen wordt gevormd door de media. In deze documentaire analyseren bekende transgender personen de invloed die de media- en filmindustrie hebben op de transgemeenschap. Met een openhartige blik bespreken zij alle films en series die een grote maatschappelijke impact hebben gehad op de huidige visie op transpersonen. Van Boys Don’t Cry tot To Kill a Mockingbird en van The Danish Girl tot POSE: alle essentiële films en series worden behandeld. Af en toe wat snel, maar zeker een onmisbare documentaire. Het einde laat je vol frustratie, maar vooral vol hoop voor de toekomst zitten. De film ging op Sundance Festival in 2020 in première, en is sindsdien door critici lovend ontvangen.

De documentaire is te zien op Netflix. Bekijk hier de trailer.

Alles al uitgekeken? Kijk eens bij de kijktips van afgelopen maanden voor nog meer aanbevelingen.

Auteur: Pepijne van Rooijen