Ga naar de inhoud
Home » Utrecht als één grote bioscoop: dit was Queer Film Festival Utrecht 2021

Utrecht als één grote bioscoop: dit was Queer Film Festival Utrecht 2021

Het is al even geleden, dus we hebben de tijd gehad om alles te laten bezinken. En we konden maar tot één conclusie komen: wat was Queer Film Festival Utrecht 2021 een enorm succes! 10 dagen lang hebben we tijdens deze editie Utrecht omgetoverd tot één grote bioscoop, waar we 36 films hebben mogen vertonen. Op 17 verschillende locaties in Utrecht hesen we van 20 tot 29 augustus de pridevlag om te laten zien dat we er zijn. We zijn ontzettend trots op wat we neer hebben kunnen zetten.

Ook het publiek was enorm tevreden: ruim duizend bezoekers bezochten onze films en beoordeelden het festival met niets minder dan een 7,8! Een resultaat waar we enorm trots op zijn. Met onze programmering hebben we deze editie ook goed ons oog gehouden op diversiteit, zodat iedereen binnen de LHBTQIA+ gemeenschap zich zou kunnen herkennen in onze films. Ook dat had het beoogde effect: meer dan driekwart van de bezoekers was (zeer) tevreden over de diversiteit aan films. We zijn onze bezoekers erg dankbaar, en zijn dan ook blij met alle feedback die we krijgen. Daarmee kunnen we de volgende editie nog spetterender maken! Hieronder wat van de feedback die we hebben gekregen:

“Veel keuze wat betreft films en op bijzondere locaties. Bespreking voor films vind ik ook interessant.”

“Leuke en diverse programmering, goed en professioneel georganiseerd en super vriendelijke vrijwilligers!”

“Zichtbaarheid in combinatie met een mooi programma; allemaal ruim aanwezig! Leuk & hard nodig binnen zowel Utrecht als Nederland.”

“Het festival is flink in professionaliteit toegenomen. De kwaliteit van de films, alsmede de afwisseling in films is uitstekend. Heel divers. Daarnaast zorgden de voorprogramma’s voor iets extra’s. Ook de zichtbaarheid is toegenomen dankzij de borden langs de weg, de filmladder, het programma boekje en de mooie website.”

Opening QFFU 2021, Raum Utrecht © Gracia Nolten

Uiteraard was dit niet de editie die we voor ogen hadden: door COVID-19 heeft een groot deel van onze vertoningen met slechts een beperkt aantal bezoekers plaats kunnen vinden. Hoewel we uiteraard hopen dat we komende editie niet meer aan deze limiet vastzitten, heeft dit ons ook iets moois gebracht. Door deze kleine settings hing er een intieme sfeer en kwamen er mooie gesprekken op gang. Niet alleen tussen de bezoekers, maar ook met de prachtige inleidingen bij de films.

Ons randprogramma heeft de films een extra lading gegeven. Aan de hand van muziekstukken, spoken word, optredens en mooie woorden werden bijna al onze films ingeleid en konden we genieten van een stukje kunst voor het echte kunstwerk werd vertoond: de film. Daarnaast hebben we deze editie ook geweldige samenwerkingen gehad, waar geweldige producten uit zijn gekomen. Zo hebben we met Dutchpins de enige echte QFFU pin ontworpen, in de vorm van een eenhoorn met een pride vlag. Ook hebben we ons eigen biertje mogen drinken tijdens de opening! Duvel heeft speciaal voor ons hun eerste biertje in samenwerking met een organisatie van Nederland gemaakt. Daar mogen we trots op zijn!

Maar het mooiste van het filmfestival blijft om te zien wat films met mensen doen. Om te zien hoe de verhalen van queer mensen ook zoveel emoties konden oproepen. Tijdens sommige films vulde de zaal zich met gelach, terwijl bij andere films de tranen over de wangen liepen. Om te zien wat dit met iedereen doet houdt ons, team QFFU, gemotiveerd om door te gaan en volgend jaar weer een vette editie neer te zetten. We zien je daar…

Queer der Lusten, Centraal Museum © Kaka Lee

Queer Film Festival Utrecht 2021 had niet plaats kunnen vinden zonder al onze partners. Met grote dank aan Gemeente Utrecht, Stichting Elise Mathilde Fonds, Stichting Carel Nengerman Fonds, Fentener van Vlissingen Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht, Duvel & Roze Filmdagen; RAUM, Wilde Westen, Hoogt in de Bieb, Vechtclub XL, Villa Concordia, Pathe Leidsche Rijn, Bibliotheek Utrecht, TivoliVredenburg, Louis Hartlooper Complex, Filmhuis Vleuten, Domtoren, Pathe Rembrandt, Centraal Museum, De Nijverheid, de Berenkuil, Voorkamer & de Helling.

Auteur: Pepijne van Rooijen

Tags: