Ga naar de inhoud
In de afbeelding zie je een etalage met een queer vlag. Daarvoor is een afbeelding van het logo van IHLIA, organisatie voor LHBTQIA+ heritage, geplakt. Onder de afbeelding staat de tekst 'Queer geschiedenismaand.'
Home » Maart is Queer Geschiedenismaand en dit kan jij doen!

Maart is Queer Geschiedenismaand en dit kan jij doen!

Een jaar geleden, in februari 2021, vond de allereerste Queer Geschiedenismaand in Nederland plaats. Deze viering komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en is succesvol overgenomen door ons kikkerlandje. Gedurende de hele maand Maart zijn er prachtige tentoonstellingen, films en meer over de queer geschiedenis te zien en te horen door heel Nederland. Hiermee laten deelnemende organisaties het publiek kennis nemen met de prestaties en nalatenschap van de queer gemeenschap uit de geschiedenis. Bovendien helpt het om queer-gerelateerde onderwerpen bespreekbaar te maken. Vier het queer zijn met ons en bezoek mooie plekken om meer te weten te komen over queer mensen uit de geschiedenis. Om je een handje op weg te helpen hebben wij een selectie gemaakt met toffe plekken om te bezoeken. Lees snel verder!

Deep in Vogue – Celebrating Ballroom Culture 

Een prachtige tentoonstelling  waar de ballroomcultuur wordt gevierd. Daarnaast geeft het context aan een subcultuur die gevormd is voor en door zwarte queer mensen en queer mensen van kleur. Want wie wil hier nou niet meer over weten?

Te zien in de Kunsthal in Rotterdam tot en met 13 maart.

Legendarische voguer Willie Ninja met lichaamssieraad van Thierry Mugler (New York, 1989) © Chantal Regnaul

What a Genderful World

Nog geen genoeg gekregen van de tentoonstellingen die Rotterdam te bieden heeft? Ga dan snel nog even langs het Wereldmuseum Rotterdam. Hier vind je een mooie tentoonstelling die je kennis laat maken met gender als spectrum door middel van foto, film en mode. Te zien tot en met 27 maart.

The Glitch at Garden’s gate

Het Queer Choir Amsterdam geeft een performance waar de ruimte van de Oude Kerk wordt ingezet om de traditionele betekenis en presentatie van een koor anders vorm te geven, te vervreemden (als in: ‘to queer’). Een meerstemmig programma van 45 minuten met liederen vol queer vastberadenheid, verzet en plezier.

Te zien in de Oude Kerk in Amsterdam op 19 maart om 20:00. Koop hier je ticket!

Een roze geschiedenis

Amsterdam heeft nog meer mooie dingen voor ons in petto. Wil je voor je naar de mooie zangkunsten van het Queer Choir Amsterdam gaat luisteren nog even de musea van Amsterdam ontdekken? Dan hebben wij hier een prachtige optie. De rondleiding ‘Een roze geschiedenis’ neemt je mee in de wereld van verborgen liefde tot openlijke viering van diversiteit, van Sodom en Gomorra tot de roze driehoek. Met als hoofdvraag: Hoe ontwikkelde homoseksualiteit in de maatschappij zich en hoe zien we dat terug in de kunst?

Iedere dag te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam om 12:30-13:30 en om 15:30-16:30.

De geschiedenis van Utrecht

Alhoewel al deze activiteiten maar al te leuk zijn om naar toe te gaan, moet je er als Utrechter wel een stukje voor reizen. Niet getreurd, ook in Utrecht staat er van alles op het programma deze maand. Queer geschiedenis is immers overal. In de week van Internationale Vrouwendag (7-13 maart) wordt de Bibliotheek op het Neude namelijk omgetoverd tot een ‘Equality Hub.’ Prikkelende talks, inspirerende films, of zelf aan de slag met een custom made t-shirt? Slechts een paar dingen die hier op het programma staan. Als je op zoekt bent naar een activiteit dichter bij huis, neem hier dan snel even een kijkje! En blijf je toch liever thuis? Check dan onze maandelijkse kijktips hier.

Auteur: Carmen Donkers