Ga naar de inhoud
Home » Cured + Talk

Cured + Talk

  • door

Het is bijna niet voor te stellen, maar tot 1973 classificeerden artsen elk queer persoon als geestesziek. De film Cured neemt je mee in de campagne die leidde tot een cruciaal moment in de strijd voor LGBT-gelijkheid: het besluit van de American Psychiatric Association om homoseksualiteit van de lijst van geestesziekten te schrappen. Deze aangrijpende bladzijden uit de queergeschiedenis komen tot leven door herontdekte archiefbeelden, nieuwe interviews en een scherp besef van wat er op het spel stond. 

TALK
Net zoals homoseksualiteit vroeger, staat ‘genderdysforie’ nog altijd in de DSM als psychische aandoening. Een diagnose is vereist voordat de verzekeraar een behandeling bij de genderpoli vergoedt.

Het afgelopen jaar was er veel protest tegen dit medische beleid binnen de trans zorg. Met wat voor misstanden worden transgender personen geconfronteerd in de huidige invulling van de transzorg? En is het tijd voor een hervorming?

Tijdens het Inscience Film Festival in Nijmegen is er op 12 november van 19:30 tot 21:30 een gesprek met queer lifestyle coach Suus te Braak (hij/hem/hen/hun) (HizzFit), klinisch psycholoog Chris Verhaak (zij/haar) (Radboudumc) en arts Alex Harleman (die/diens) (Transgender Netwerk Nederland). De moderator van deze avond is theatermaker Caro Ilias de Feijter (hen/hun, die/diens), onder andere bekend van diens webserie Zonder Borsten.

Lees meer over tickets op de site van Inscience Film Festival Nijmegen.