Ga naar de inhoud
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Tongues Untied & (optioneel) Workshop Geoffrey van der Ven

september 4, 2023 @ 18:30 21:00

Marlon T. Riggs is een queer filmmaker die zich wilde verzetten tegen de golf van conservatisme in de Verenigde Staten die een bedreiging vormde voor zijn gemeenschap in de jaren ’80. Hij maakte meerdere documentaires over ras, seksualiteit, HIV/AIDS en culturele representatie. Riggs noemde Tongues Untied zelf “een openhartige hommage aan de strijd, het leven en de liefde van Zwarte gay mannen” (Catalogus van het Amsterdam Gay & Lesbian Film Festival). Met deze film focuste hij op zijn eigen opvattingen over intersectionaliteit en wilde hij de taboes doorbreken die ervoor zorgden dat belangrijke onderwerpen als ras en seksualiteit niet openlijk konden worden besproken. 

De documentaire kreeg veel kritiek — conservatieve tegenstanders vonden dat de film ongeschikt was om op openbare tv uit te zenden. Zoals Riggs terecht stelde, is het misschien juist dankzij deze poging tot censuur dat de film slaagde in zijn doel om deze stilte te doorbreken. De film weerlegt, soms prachtig poëtisch en andere keren met tastbare woede, de diepgewortelde en genormaliseerde mythes over wat het betekent om gay, Zwart, man en mens te zijn. In het eind van de film keert Riggs naar het onderwerp van HIV/AIDS, waar hij veel van zijn tijdgenoten aan was verloren. Ook hij overleed in 1994 op 37 jarige leeftijd aan de gevolgen van AIDS.

Rosa Oomen, QFFU

Dit programma maakt deel uit van het retrospectief “Going Underground – An Introduction to New Queer Cinema.” Filmcriticus en wetenschapper B. Ruby Rich was de eerste die de term New Queer Cinema (NQC) gebruikte om een golf van onafhankelijke queer films te beschrijven, gemaakt door queer regisseurs in de vroege jaren ‘80 tot het midden van de jaren ‘90. Deze filmmakers behandelden onderwerpen zoals ras, klasse en genderidentiteit binnen de LGBTQ+-gemeenschap. Met dit programma willen we je een klein voorproefje geven van deze baanbrekende cinematografische beweging. Duik in een verzameling van underground, experimentele en rebelse queer cinema parels die zelden op het grote scherm te zien zijn.

De avond is opgesteld in samenwerking met stichting Spraakuhloos en Geoffrey van der Ven.

Een film kijken doe je alleen, verwerken doen we samen. In een (optionele) workshop na afloop van de film zullen we samen reflecteren op Tongues Untied, en daarna stapsgewijs een spoken word tekst schrijven en delen om dit een plekje te geven. Deze workshop staat onder leiding van Geoffrey van der Ven van Spraakuhloos.

LET OP:
Indien je alleen de film zien, zonder de workshop te volgen. Klik dan hier voor een ticket Screening Only.
Voor de Screening + Workshop klik hier.

Trailer

Synopsis

De baanbrekende documentaire over het leven van Zwarte homoseksuele mannen, ‘Tongues Untied’ van regisseur Marlon T. Riggs uit 1989, gebruikt poëzie, persoonlijke getuigenissen, rap en optredens (met onder andere dichter Essex Hemphill) om de homofobie en het racisme te beschrijven waarmee Zwarte gay mannen geconfronteerd worden.

De verhalen zijn krachtige voorbeelden van homofobie en racisme: de man die de toegang tot een gaybar wordt geweigerd vanwege zijn huidskleur; de student die bloedend op de stoep achterblijft na een aanval vanwege zijn geaardheid; de eenzaamheid en isolatie van de dragqueen. Maar de verhalen bevestigen de ervaringen van Zwarte gay mannen ook: we zien protestmarsen, rokerige bars, “snap diva”, humoristische “musicology” en Vogue-dansers.

Meer dan een kwart eeuw na de release blijft de documentaire van regisseur Marlon T. Riggs, winnaar van de Los Angeles Film Critics Award en de prijs voor beste documentaire op het Berlin Film Festival, relevant.

“Door mijn strijd ben ik in staat om dat gevoel van schaamte en stigma, verbonden met mijn identiteit als Zwarte gay man, te overstijgen. “Na door het vuur heen te lopen, kunnen ze me niets meer maken.” – Marlon T. Riggs

Film Facts

Original language title: Tongues Untied

Directed by: Marlon Riggs

Year: 1989

Country: USA

Running time: 55 mins

Genre: Documentary, Experimental

Language: English

Subtitles: English

Awards:

  • BIFF 1990 Winner: Best Documentary Film (Teddy)
  • BIFF 1990 Winner: Best Documentary (Panorama)
  • Los Angeles Film Critics Association Awards 1990 Winner: Independent/Experimental Film and Video Award
  • Frameline 1990 Winner (San Francisco International LGBTQ Film Festival): Audience Award
  • National Film Preservation Board, USA, 2022 Winner
  • Cinema Eye Honors Awards, USA, 2016 Winner

Content warning: Brief nudity, racist and homophobic slurs

Randprogramma

Een film kijken doe je alleen, verwerken doen we samen. In deze workshop zullen we samen reflecteren op Tongues Untied, en daarna stapsgewijs een spoken word tekst schrijven en delen om dit een plekje te geven.


Geoffrey van der Ven kijkt met een nieuwsgierig oog naar de wereld. Hij maakt mee, luistert en zet verhalen op tafel. Zijn stukken zijn scherp, kritisch en vaak activistisch. Voordrachten zijn persoonlijk, gebouwd rondom de queer en BIPOC identiteit. Met zijn bruisende energie houdt hij het publiek vast en geeft ze – tussen de stukken door – ruimte om te ademen en te reflecteren.

Als spoken word artiest en theatermaker vertelt hij de verhalen die te lang ongehoord zijn gebleven. Op dit moment is Geoffrey op tour met zijn solovoorstelling ‘Het is niet nieuw’, waarin hij de queer geschiedenis van Afrika belicht. Eerder won hij de ‘Poet of the Year’ Award bij Queer & Feminist Poetry Awards, was zijn voordracht te horen bij het Eurovisie Song Festival, en trad hij op bij grote bekende podia en events, zoals het Nieuwe Luxor Theater, Rotterdam Pride en Museum Nach

Villa Concordia

Concordiastraat 67A
Utrecht, Utrecht 3551 EM Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie