Ga naar de inhoud
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

The 10 Minute Challenge Premiere

september 1 @ 18:00

*De deuren gaan om 18:00 open. Het evenement begint om 18:30.

Na enkele maanden werken aan hun films, krijgen de deelnemers eindelijk de kans om hun werk op het grote scherm te tonen tijdens de 10 Minute Challenge Première! Het is een gelegenheid voor alle teams om elkaar weer te ontmoeten, terug te kijken op hun vooruitgang tijdens het 10 Minute Challenge-traject en natuurlijk om hun films aan het publiek te presenteren.

Na elke vertoning is er een korte Q&A met de filmmakers, waarin ze iets kunnen vertellen over hun motivatie en proces. Aan het einde van de avond wordt de publieksstemming voor de ‘Publieksfavoriet’-prijs officieel geopend en begint het aftellen naar de Award Ceremonie.

De 10 Minute Challenge is een korte filmwedstrijd voor beginnende queer filmmakers. Na een programma van masterclasses worden de deelnemers aangemoedigd om hun eigen korte films van 10 minuten te maken, die tijdens QFFU in première gaan en prijzen kunnen winnen in de categorieën ‘Beste Film’, ‘Opkomend Talent’ en ‘Publieksfavoriet’. In 2024 zijn de masterclasses in samenwerking met Studio Camera.

Mystery in Monochrome — Fay Doff (9 mins)

“Mystery in Monochrome” is een speelse neo-noir komedie die Finn volgt, een criminologiestudent wiens fascinatie voor true crime uitmondt in een web van paranoia en waanvoorstellingen. Wanneer hij zichzelf ervan overtuigt dat zijn klasgenoot Nora samen met hun professor een complot smeedt om te spieken bij de eindtoets, neemt hij de rol aan van een moedige detective, vastbesloten om de “waarheid” achter de ingebeelde samenzwering te onthullen.

Naarmate Finns onderzoek intenser wordt, raakt hij steeds meer geobsedeerd door alles wat Nora doet, waarbij hij de grens van stalkgedrag nadert. Zijn absurde toewijding, aangewakkerd door zijn overactieve verbeelding, zorgt er echter alleen maar voor dat hij verder vervreemd raakt van Nora en steeds meer verwijderd raakt van de werkelijkheid. Uiteindelijk, niet in staat om de waarheid onder ogen te zien, blijft Finn gevangen in zijn noir-achtige fantasie en concludeert hij dat Nora hem heeft verslagen.

De film daagt klassieke film-noir elementen uit door humor en melancholie te vermengen, en biedt een reflectie op de aard van obsessie, de dunne lijn tussen fantasie en realiteit, en het moderne gevaar van overenthousiaste individuen — zoals “mannen met podcasts”— die zichzelf zien als detectives in een wereld vol ingebeelde complotten.

Two Birds with One Stone — GROSS&DOOMED (10 mins)

Twee queer personen ontmoeten elkaar op verschillende cruising plekken in drie verschillende landen. In het licht van de dood en wederopstanding van Jezus, zoals gevierd in de orthodoxe christelijke traditie, trekken ze parallellen met hun queer ervaring van zelfheruitvinding. Ze reflecteren op de metafysica van de dood en geven zich over aan een gezamenlijk ondersteunde ervaring van wedergeboorte.

Het verhaal ontvouwt zich in een vaak chaotische, intuïtieve stijl, die de ontwikkeling en het filmproces weerspiegelt, verweven met een voice-over van filosofische reflecties.

De film is gebaseerd op de persoonlijke ervaringen van de makers en werd gefilmd in hun geboortelanden Noord-Macedonië en Griekenland, evenals hun verblijf land Nederland.

Inhoudswaarschuwing: naaktheid

Jean en Sarah — Parker Burrows (9 mins)

Een gevonden etalagepop leidt ertoe dat Jean en Sarah een nieuwe hobby krijgen die al snel in een obsessie verandert. In plaats van gebruik te maken van dialoog, brengen Jean en Sarah hun boodschap over door een nauwkeurige oplettendheid voor fysieke gebaren.

Met excentrieke kostuums, zachte cinematografie en een dromerige sfeer vertegenwoordigen Jean en Sarah queer zijn door de nadruk te leggen op de onuitgesproken elementen ervan. De film legt een speelse maar tedere verbinding tussen het maken van kunst en het creëren van queer relaties: Beide bloeien op onder dezelfde fundamenten van warmte, vertrouwen en samenwerking.

De Toekomst, De Toekomst — Cate Zanardi (11 mins)

De Toekomst, De Toekomst is een film over het leven dat opbloeit met vreugde en liefde in de scheuren van een onrechtvaardig systeem, een systeem waar jij deel van uitmaakt. De film biedt geen oplossing voor deze tegenstelling; het laat simpelweg het leven zien van een groep vrienden in Utrecht in de periode tussen de Russische invasie van Oekraïne en vandaag, tijdens de genocide van Palestijnen door Israël in Gaza.

Het is een film die velen van ons zouden kunnen maken met de foto’s op onze telefoons. Het gaat over mensen die elkaar vasthouden, gek doen en leven, en hoe dat ook een vorm van verzet is—maar niet het soort dat genocides stopt. Soms filmen we niet om te veranderen of te revolutioneren: we filmen voor een toekomst waarvan we niet zeker weten of we die ons kunnen permitteren.

Inhoudswaarschuwing: naalden, politiegeweld

CripPleasurePower — Ari Sinn (10 mins)

Stel je voor waar je lichaam en geest naartoe zouden bewegen als ze niet gereguleerd werden door normatieve ideeën over wat het betekent om sexy of aantrekkelijk te zijn. Als je seksuele plezieruniversum, autonomie en instemming voorop zou stellen. Op welke gevoelens en sensaties zou je lichaam en geest blijven hangen? Welke behoefte zou je eindelijk liefdevol kunnen vervullen?

“CripPleasurePower” is een documentaire/essayfilm die kijkers uitnodigt in het intieme rijk van de verlangens van de kunstenaar, door de mogelijkheden te verkennen van het afstemmen van je plezier op je waarden. Deze experimentele reis streeft ernaar individuen te bevrijden van conventionele opvattingen over seks, door een diepe verbinding met je eigen erotische kracht als levensbron aan te moedigen.

Door het rijke spectrum van ervaringen van gehandicapte mensen te belichten en hun stemmen te versterken, viert de film een “crip” seksuele cultuur en verruimt het onze beperkte definities van seks. Het verhaal ontmantelt normatieve overtuigingen en stelt de diepgewortelde opvatting ter discussie dat niet-gehandicapte heteronormatieve seks de enige en standaard uitdrukking van intimiteit is. Uiteindelijk pleit de film voor het centraal stellen van plezier en vreugde als levensbron, sterk beïnvloed door de grote activisten en schrijvers Adrienne Maree Brown, Audre Lorde, Shayda Kafai, Leah Lakshmi Piepzna-Samarasinha en Ingrid LaFleur.

I Fell In Love With The Devil — Luan Machado (9 mins)

Patrick is een jongen die ervan houdt mensen te ontmoeten via dating-apps. Op een dag ontmoet hij iemand tot wie hij zich om een bepaalde reden aangetrokken voelt, maar hij heeft geen idee wat hem te wachten staat.

Inhoudswaarschuwing: lichamelijk geweld, expliciet taalgebruik

Walk Me Home — Maartje Rees (11 mins)

Moos en Raven ontmoeten elkaar op een feestje en brengen een vriendin van hen thuis die te dronken is geworden. Ze dwalen door de straten van Utrecht; kopen ijsjes, vinden poëzie en dansen midden op straat. Ze brengen elkaar uiteindelijk over en weer naar huis, omdat ze niet willen dat de avond eindigt, omdat Raven morgen naar Costa Rica vertrekt…

VOGELFREI

Nijverheidsweg 6
Utrecht, 3534 AM Nederland
+ Google Maps
+31 30 227 2162
Bekijk de site van Locatie