Ga naar de inhoud
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Centraal Museum * QFFU : Queer Movies & Voguing Night

augustus 24, 2022 @ 18:00 23:00

Het Queer Film Festival Utrecht organiseert in samenwerking met het Centraal Museum/Cinema Centraal/Bora Bora een unieke afwisselende avond vol queerness binnen en buiten het museum. Geef je op voor een rondleiding over seksualiteit in de kunst of doe mee aan een van de drie voguing workshops van de Utrecht Ballroom Scene. Kijk vervolgens naar 2 verschillende Nederlandse short over de ballroom cultuur en geniet als afsluiting van de avond van Una Mujer Fantastica. Deze Oscar winnende film over een transvrouw in Chili overstijgt zowel genre als gender.

Er zijn verschillende ticketopties om alles of een deel van de avond te bezoeken.

Rondleiding: Queer, gender en seksualiteit in de kunst

Verschillende rondleidingen door de tentoonstelling ‘De gezonde stad’ van het Centraal Museum. Hoe staat seksualiteit centraal in de kunst? Welke gender perspectieven zien we terug en welke tijdsbeeld geeft dit? In kleine groepjes word je over dit thema bijgepraat. 

Workshops Voguing

Utrecht Ballroom Scene is een community vóór en door queer en trans personen (van kleur). Leer in 60 minuten de eerste beginselen over ballroom dancing en vogue. Je kan kiezen uit drie workshops. Strike a pose! 

Short: Father Figure 

Voor jonge zwarte homoseksuele mannen kan het moeilijk zijn een weg te vinden in deze wereld, zo ook voor Guilliano. Hij was niet zeker over zichzelf totdat hij voguing ontdekte: hij is zichzelf meer gaan accepteren. Wat betekent het om jong, zwart en gay te zijn in de hedendaagse maatschappij? De short om 18:00 uur en 19:00 uur wordt persoonlijk ingeleid door hoofdrolspeler Guilliano.

Short: Queer Mercury 

In de documentaire Queer Mercury onderzoekt Erik Peters inclusieve toekomsten door drie leden van de Nederlandse ballroomscene – Nubia Génisis, Sarafina Paulina Bonita en Monika Vineyard – te volgen in de voorbereidingen naar het in 2021 gehouden Utopia Ball in Rotterdam. 

Buitenfilm ’Una Mujer Fantastica’ 

In het middelpunt van de belangstelling staat de 27-jarige Marina Vidal, zangeres en transgender die een liefdesrelatie is begonnen met de twintig jaar oudere Orlando. Marina werkt, in het moderne Santiago, als serveerster en zangeres in een nachtclub. Wanneer haar vriend Orlando onverwacht overlijdt, krijgt zij van zijn familie en de autoriteiten een hoop tegenwind te verduren. In deze strijdbare, fantasievolle film wordt die tegenwind zelfs letterlijk verbeeld. Marina is namelijk niet zomaar een vrouw, maar een fantastische vrouw. De Chileense regisseur Sebastian Lelio won met deze film in 2018 een Oscar voor de beste niet-Engelstalige film. Hij confronteert de kijker op intelligente wijze met projecties over transgenders in deze ode aan Marina, ijzersterk gespeeld door Daniela Vega. Marina is uniek en onttrekt zich aan elk label. Una Mujer Fantástica overstijgt zowel genre als gender en is daarmee ook niet altijd even goed in een hokje te plaatsen. In de kern betreft het hier een drama, maar tegelijkertijd bezit de film ook het DNA van een thriller en zelfs van een komedie.

Trailer

Film Facts

Una Mujer Fantastico
Land: Chili, Duitsland, Spanje, VS
Jaar: 2017
Genre: Drama
Lengte film: 104 minuten
Regisseur: Sebastian Lelio
Taal: Spaans met Engelse ondertiteling

Father Figure
Land: Nederland
Jaar: 2019
Genre: Documentaire
Lengte film: 24 minuten
Regisseur: Bibi Fadlalla
Taal: Nederlands met Engelse ondertiteling

Queer Mercury
Land: Nederland
Jaar: 2021
Genre: Documentaire
Lengte film: 17 minuten
Regisseur: Erik peters
Taal: Engels

Randprogramma

Programma schema
18:00-20:45 uur: Rondleidingen: Queer, gender en seksualiteit in de kunst (CM)
18:00/19:00/20:00 uur: Father Figure (auditorium CM)
18:35 uur 19:35 uur 20:35 uur: Queer Mercury (auditorium CM)
18:00 uur: UBS workshop 1 (safe space)
19:00 uur: UBS workshop 2 (safe space)
20:00 uur: UBS workshop 2 (safe space)
21:00 uur: Hoofdfilm: Una Mujer Fantastica (tuin, outdoor)
23:00 uur: Einde avond

Bijzonderheden
De shorts Father Figure & Queer Mercury zijn alleen te bezoeken bij het boeken van een workshop of rondleiding. Voor de hoofdfilm in de tuin van het museum dien je een apart kaartje te kopen. 

Centraal Museum

Agnietenstraat 1
Utrecht, 3512 XA Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie