Ga naar de inhoud
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

QFFU x Roze 50+: Gerontophilia

september 3, 2023 @ 14:30 17:00

Gerontofilie verwijst naar de seksuele voorkeur van een relatief jong persoon voor ouderen en bejaarden. De film Gerontophilia geregisseerd door Bruce LaBruce gaat in op dit onderwerp en toont een 18-jarige jongen die verliefd wordt op een oudere man. De werken van Bruce LaBruce gaan meestal over en worden bekritiseerd om zijn gebruik van seksuele taboes en mengen expliciet pornografische scènes met meer conventionele verhaal- en filmtechnieken. Zijn films behandelen onderwerpen die bij het grote publiek meestal slecht in de smaak vallen vanwege de choquerende inhoud (zoals seksuele fetisj, BDSM, racistisch gemotiveerd geweld, amputatie fetisjisme en twincest). Deze film over gerontofilie lijkt dan ook in zijn traditie te passen. Wat dit werk echter onderscheidt, is dat het als een van de weinige films in zijn oeuvre niet seksueel expliciet is. Voor deze keuze is LaBruce zowel geapplaudisseerd als bekritiseerd. 

Hoewel LaBruce vaak wordt geïdentificeerd met de New Queer Cinema-beweging uit de jaren ’90, heeft hij deze classificatie zelf altijd verworpen. Volgens hem past hij beter bij de queercore beweging die eind jaren ’80 ontstond. Deze beweging was een avant-gardistisch en uitgesproken queer antwoord op de punkbeweging en uitte een soortgelijk kritiek op de maatschappij en de status quo.

Rosa Oomen, QFFU

Na afloop van de film gaat Han Bosman in gesprek met gasten van Roze 50+, Sebastiaan Kes (filmmaker) en mensen van het Bartholomeus Gasthuis uit Utrecht.

Deze middag is opgesteld in samenwerking met Roze 50+.

Stichting Roze 50+ Nederland wil de leefsituatie en het welzijn van lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse 50-plussers (LHBTI) verbeteren door bundeling van kennis en ervaring en belangenbehartiging.

Trailer

Synopsis

De 18-jarige Lake heeft een lieve, activistische vriendin maar komt erachter dat hij zich ongewoon sterk aangetrokken voelt tot ouderen. Het lijkt geen toeval dat hij een vakantiebaantje krijgt in een verpleeghuis waar hij een warme band ontwikkelt met meneer Peabody. Wanneer hij erachter komt dat de patiënten een veel te hoge dosis medicatie toegediend krijgen om zo geen last van ze te hebben, besluit Luke meneer Peabody’s medicatie af te bouwen en hem te helpen ontsnappen. Dit leidt tot een grappige en intieme roadtrip die ze steeds dichter bij elkaar brengt.

Film Facts

Original language title: Gerontophilia

Directed by: Bruce LaBruce

Year: 2013

Country: Canada, France

Running time: 91 mins

Genre: Drama, Comedy, Romance

Language: English

Subtitles: Dutch

Content warning: Sex between people with big age gap (not explicit), elder abuse

Randprogramma

Inloop is vanaf 14:00 uur.
Na afloop van de film gaat Han Bosman in gesprek met gasten van Roze 50+, Sebastiaan Kes (filmmaker) en mensen van het Bartholomeus Gasthuis uit Utrecht.

Villa Concordia

Concordiastraat 67A
Utrecht, Utrecht 3551 EM Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie