Ga naar de inhoud
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

QFFU x Colored Qollective: Born to Be

september 2, 2023 @ 14:30 17:00

Producent Michelle Koo Hayashi kreeg begin 2016 een telefoontje van Dr. Ting — een van zijn patiënten had zelfmoord gepleegd. Terwijl ze dit verwerkten, leerden ze dat meer dan 45% van de trans personen een zelfmoordpoging doet. Michelle wilde helpen. En daarmee ontstond het idee voor deze documentaire.

Ze sloeg de handen ineen met Tania Cypriano, een gepassioneerde regisseur die al eerder documentaires maakte over de queer gemeenschap, en Jeff Johnson, een getalenteerde cinematograaf. Met een goedkope camera begonnen ze hun bezoeken aan de kliniek en verzamelden in totaal 200 uur aan beeldmateriaal. Born to Be is het resultaat van die samenwerking en vertelt het verhaal van vijf patiënten die een geslachtsbevestigende operatie ondergaan en de arts die ze uitvoert. De diversiteit van de transgendergemeenschap probeerde de regisseur te laten zien door mensen van verschillende leeftijden, etniciteiten, genders en financiële achtergronden te volgen. Hiermee hopen de makers meer begrip en empathie teweeg te brengen bij de kijkers. Ze benadrukken het belang van het besef dat, hoewel de verhalen in de film gaan over mensen die kiezen voor een chirurgische transitie, er veel trans personen zijn die geen chirurgische ingreep willen ondergaan.

Rosa Oomen, QFFU

Dit programma is opgesteld in samenwerking met Colored Qollective.

Sluit je aan bij een door Colored Qollective georganiseerde interactieve workshop rondom de uitdagende film ‘Born to Be’. Lees meer over de workshop onder het kopje randprogramma.

Colored Qollective is een grassroots organisatie vóór en dóór lesbische-, homoseksuele-, biseksuele-, transgender-, queer-, intersekse- en aseksuele (LHBTQIA+) personen van kleur, met name actief in de regio Utrecht. Via het project POCQunity organiseert Colored Qollective psychosociale dienstverlening en begeleiding en spaces voor en door LHBTQIA+ personen van kleur in Utrecht, waaronder gevluchte medemensen. Daarnaast doet de organisatie op verschillende manieren aan belangenbehartiging voor deze groep en tot slot organiseren we jaarlijkse symposia.

Trailer

Synopsis

Born to Be volgt het werk van Dr. Jess Ting, een plastisch chirurg die werkt op het grensverleggende Mount Sinai Center for Transgender Medicine and Surgery in New York City — waar voor het eerst alle transgender en non-binare mensen toegang hebben tot hoogwaardige transitiegerelateerde gezondheids- en chirurgische zorg. 

Deze documentaire biedt een intieme blik op hoe het werk van een arts het leven van zijn patiënten beïnvloedt en hoe zijn reis van gerenommeerd plastisch chirurg tot baanbrekend genderbevestigend chirurg heeft geleid tot zijn persoonlijke transformatie. 

Born to Be biedt een podium aan degenen die weigeren zich te conformeren aan gendernormen en stereotypen. De film gaat in op de nuances en complexiteiten van gender en verkent belangrijke kwesties rond het recht van mensen om zelf hun geslacht te bepalen.

Door de transities van Dr. Ting’s patiënten zijn we getuige van de vreugde en tegenslagen die gepaard gaan met dit gloednieuwe terrein — zelfs als we de beperkingen van Dr. Ting’s befaamde chirurgische vaardigheden zien en zijn toewijding op dit nieuwe gebied op de proef wordt gesteld.

Film Facts

Original language title: Born to Be

Directed by: Tania Cyprano

Year: 2019

Country: USA

Running time: 93 mins

Genre: Documentary

Language: English

Subtitles: English subtitles

Content warning: Trans medical healthcare, suicide attempt, blood/open wounds, distress, medical procedure involving penetration/genitalia, trauma, deadnaming, misgendering.

Randprogramma / Workshop

Sluit je aan bij een door Colored Qollective georganiseerde interactieve workshop rondom de uitdagende film ‘Born to Be’. Na het bekijken van de film nodigen wij je in deze workshop  uit om met ons mee te denken over de inhoud ervan. Neem hiervoor vooral een pen en papier mee, zodat je gedachtes meegenomen kunnen worden in een discussie die wordt gevoerd na de film. Uitgaande van onze eigen ervaring en waarden, en vanuit een intersectioneel standpunt, is het ons doel om waardevolle context te bieden over de film.

We gaan in op de thema’s die worden behandeld in de film, maar trekken daarnaast ook vergelijkingen met de situatie in Nederland, waarbij we samen kijken naar een toekomst waarin gezondheidszorg voor trans personen beter wordt vormgegeven. Jouw individuele toevoeging is daarin waardevol voor ons, en wij nodigen je daarom met een warm hart uit om deel te nemen aan dit gesprek en jouw ideeën te delen rondom dit onderwerp.

Villa Concordia

Concordiastraat 67A
Utrecht, Utrecht 3551 EM Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie