Ga naar de inhoud
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

QFFU x art200: Eastern European Queer Shorts (uitverkocht)

september 2, 2023 @ 18:00 19:30

QFFU slaat de handen ineen met het art200 International Queer Culture Festival met het programma “Queer in Eastern Europe”. Hierin vertonen we producties uit Centraal- en Oost-Europa die onderzoeken hoe queer lichamen en de queer verbeelding in de specifieke culturen van de post-socialistische en post-sovjet landen functioneren. Deze samenlevingen worden vaak gezien als niet volledig Europees of beschaafd, worden voortdurend geïnfantiliseerd en gezien als inferieur in westerse media. Genderidentiteit en seksualiteit worden vaak gezien als gebieden waar Oost-Europa nog op “achter loopt”. 

De films in dit programma breken echter met dit beeld. Ze vermijden exotiserende clichés en verhalen die zich alleen richten op de onderdrukking van queer lichamen. In plaats daarvan laten ze een waardige en zelfbewuste wereld zien, waarin individuen hun eigen verhaal kunnen delen. Binnen deze wereld worden queer personen zorgzame broers en zussen in gekozen families, BDSM-partners in de huiselijke ruimte van socialistische appartementen, of verloren en teruggevonden geliefden. Zo bieden ze ons een kijkje in deze ondervertegenwoordigde, doch alledaagse levens.

Rosa Oomen, QFFU

Dit programma is opgesteld in samenwerking met art200.

Behind the Door – Natalia Sara Skorupa (Polen, 6 minuten)
Dit is een kort verhaal over twee queer personen in Polen. In een land waar queer zijn alom wordt veroordeeld, kunnen Andrea en Kornel alleen echt zichzelf zijn in hun eigen huis, achter gesloten deuren. In deze privéruimte vinden ze humor in en drijven ze spot met de stereotypes rondom queer mensen.

I Had Been Sleepwalking When I Saw All Those Colors – Bogdan Balla (Roemenië, 11 minuten)
Deze film plaatst, geïnspireerd door Derek Jarman’s installatie ‘Section 28’, verhalen uit de recente geschiedenis van de Roemeense queergemeenschap tegenover hedendaagse persoonlijke ervaringen. Het verweeft deze verhalen met lyrische observaties en werpt licht op een werkelijkheid die grotendeels verborgen blijft. De film dient als een weerspiegeling van het schril contrast tussen de stille realiteit van queer liefde en de sensationele representatie die het vaak krijgt in het publieke discours.

ImprisonedPiotr Bieliński (Polen, 20 minuten)
Batory is een trans man. We leren hem kennen in het Warszawa-Grochów Detention Center, waar hij een gevangenisstraf uitzit omdat hij vaak met de stadstrein reisde zonder geldig kaartje en de vriend van zijn ex-vriendin in elkaar sloeg. Batory laat ons zijn wereld zien — een wereld die bestaat uit tralies en gesloten ruimtes.

Personality Under ConstructionBruno Lovrenčić (Kroatië, 11 minuten)
Terwijl een actrice zich klaarmaakt om het podium op te gaan, duikt ze diep in haar onderbewustzijn. Ze begint te twijfelen aan haar eigen verleden en overdenkt haar relatie met een vriend, een connectie die de inspiratie was voor het monodrama dat ze op het punt staat op te voeren.

Sașa and PetreLuca Istodor (Roemenië,10 minuten)
Het is 1957 in communistisch Roemenië. Sașa vertelt over zijn 45-jarige relatie met Petre, in een tijd waarin homoseksualiteit strafbaar was.

InsideTamara Broćić (Servië, 12 minuten)
Stefan brengt samen met zijn zus de zomer door op het platteland, waar ze hun oma helpen met seizoenswerk op het land. Hier ontmoet hij een jongen, Marko, die Stefan iets nieuws laat inzien over zichzelf.

Over de makers

Natalia Sara Skorupa is een student van de Szczecin art academy op het gebied van cinema. Ze won de Young Jury Award en Audience Award op het Short Waves Festival in de rubriek “Poolse film”.


Bogdan Balla is een masterstudent filmregie aan UNATC. Zijn schoolfilms, “Notes on Hiding”, “Margins”, “I Was Sleepwalking When I Saw All Those Colors”, “Empire State Streaming” (waarvoor hij editor was) werden vertoond op festivals als CineMaIubit International Student Film Festival, Moldova Film Festival, Alternative Film / Video, ART200, BIEFF. Hij schreef voor publicaties zoals Film Menu, Sub25, IONCINEMA, Film New Europe en Fipresci en regisseerde de voorstelling “With Every Touch We Will Be Reborn” naar een tekst van Mihaela Michailov. Ook werd hij geselecteerd in het fARAD documentary development laboratory en het 2021-2022 Political Theater Season als assistent-regisseur.


Piotr Bieliński werd geboren in Warschau in 1988. Hij studeerde klassieke talen aan de universiteit van Warschau, scenarioschrijven aan de Łódź Film School en regie aan de Krzysztof Kieślowski Film School en de universiteit van Silezië in Katowice


Bruno Lovrenčić werd geboren in 1973 in Zagreb, Kroatië. Nadat hij de middelbare school in Tennessee afrondde, keerde hij terug naar Kroatië om architectuur te studeren. Tegelijkertijd besteedde hij veel van zijn tijd aan het ontwikkelen van zijn vaardigheden in de illustratiekunst (strip-, karikatuur- en satirische tekeningen) en werkte hij bij het Croatia National Theatre als schijnwerperoperator.


Luca Istodor, een Harvard College alumni in gender- en seksualiteitsstudies, neemt actief deel aan de Roemeense queerscene en werkt samen met de Accept Association. Daarnaast is hij de oprichter van Super, een festival voor films gemaakt door tieners en is hij co-regisseur van ART200, een internationaal festival voor queerfilms in Boekarest.

Zijn eerste geanimeerde documentaire, ‘Sașa și Petre’, is gebaseerd op een interview en maakt deel uit van het project ‘A Space Just for Us’. Het project is een bloemlezing van queer liefdesverhalen, gepubliceerd in 2020 door uitgeverij Hecate.


Tamara Broćić werd geboren in 1995 in Belgrado, Servië. De korte films die ze regisseerde zijn op meer dan dertig filmfestivals vertoond en hebben meerdere prijzen gewonnen. Haar werk is geselecteerd voor workshops zoals FILM + Development Lab (Roemenië), Filmer Forge (Bulgarije), ShorTS Development & Pitching Training (Italië), TaborPRO (Kroatië) en nog meer.

Film Facts

Original language title: Behind the Door

Directed by: Natalia Sara Skorupa

Year: 2022

Country: Poland

Running time: 6 mins

Genre: Short

Language: Polish

Subtitles: English

Content warning: Kink practice


Original language title: Eram somnambul când am văzut toate acele culori

Directed by: Bogdan Balla

Year: 2020

Country: Romania

Running time: 11 mins

Genre: Avant-Garde, Experimental

Language: Romanian

Subtitles: English

Content warning: Mentions of homophobia


Original language title: Uwięziona

Directed by: Piotr Bieliński

Year: 2021

Country: Poland

Running time: 20 mins

Genre: Documentary

Language: Polish

Subtitles: English

Awards: Paul Calinescu Documentary Award at the CineMAiubit International Student Short Film Festival in Romania

Content warning: Misgendering, transphobia


Original language title: Ličnost u izgradnji

Directed by: Bruno Lovrenčić

Year: 2022

Country: Croatia

Running time: 11 mins

Genre: Short

Language: Croatian

Subtitles: English

Content warning: Slurs, slut shaming


Original language title: Sașa și Petre

Directed by: Luca Istodor

Year: 2019

Country: Romania

Running time: 10 mins

Genre: Animation, Documentary

Language: Romanian

Subtitles: English


Original language title: U šifonjeru

Directed by: Tamara Broćić

Year: 2020

Country: Serbia

Running time: 12 mins

Genre: Drama, Coming of age

Language: No dialogue

Randprogramma

Mensen van het art200 International Queer Culture Festival leiden het programma in via een video-opname.

art200 is een queer filmfestival in Roemenië dat is ontstaan uit initiatief van mensen in de LGBTQIA+ gemeenschap. Het project kwam voort uit een passie voor films, de queer-cultuur en het verlangen om discussie op gang te brengen en een gevoel van eenheid te creëren tussen de alle diverse mensen binnen onze gemeenschap. Het festival wil mensen met verschillende identiteiten en achtergronden samenbrengen om queer cinema te vieren en verder te verkennen.

Villa Concordia

Concordiastraat 67A
Utrecht, Utrecht 3551 EM Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie