Ga naar de inhoud
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

QFFU Opening Night: Born in Flames x Queer in Wonderland

september 1, 2023 @ 20:30 september 2, 2023 @ 03:00

De film Born in Flames en Queer in Wonderland openen de vijfde editie van het Queer Film Festival Utrecht in De Helling. Laat je meevoeren op een dystopische feministische protestavond vol met science fiction, activisme en lekkere dance beats door de dj’s van Queer in Wonderland. 

De manier waarop Lizzie Borden’s Born in Flames beelden van echte protesten combineert met fictionele media rapportages en toeleidt naar een gewelddadige climax doet denken aan de politieke strategie bekend als agitprop. De sociale kritieken in deze film blijven ook vandaag nog relevant, bijvoorbeeld in de representatie van de tegenstelling tussen wit-heteronormatief en zwart-queer feminisme. Op deze manier reageert de film op en bekritiseert de mentaliteit van de tweede feministische golf in de jaren ‘70, dat streed voor de rechten van witte, heteroseksuele vrouwen terwijl het racistische, klassistische, homofobe en validistische overtuigingen in stand hield. Born in Flames doet dit bijvoorbeeld vrij letterlijk wanneer de aankondiging van de president dat huisvrouwen loon zullen krijgen, wordt gekaapt door een uitzending van de Women’s Army die oproept tot actie.

Opvallend is dat de personages in Born in Flames zelden worden geportretteerd door professionele acteurs. In plaats daarvan zijn vrijwel alle acteurs zelf regisseurs, producers, zangers en/of radicale activisten. Zella Wylie, bijvoorbeeld, die Adelaide leidt in haar rol in de Women’s Army, wordt gespeeld door de intersectionele radicale feministe, advocaat, activist en algehele legende Florynce Kennedy – die in de aftiteling liefkozend “Flo Kennedy” wordt genoemd.

Rosa Oomen, QFFU

De film Born in Flames maakt deel uit van het retrospectief “Going Underground – An Introduction to New Queer Cinema.” Filmcriticus en wetenschapper B. Ruby Rich was de eerste die de term New Queer Cinema (NQC) gebruikte om een golf van onafhankelijke queer films te beschrijven, gemaakt door queer regisseurs in de vroege jaren ‘80 tot het midden van de jaren ‘90. Deze filmmakers behandelden onderwerpen zoals ras, klasse en genderidentiteit binnen de LGBTQ+-gemeenschap. Met dit programma willen we je een klein voorproefje geven van deze baanbrekende cinematografische beweging. Duik in een verzameling van underground, experimentele en rebelse queer cinema parels die zelden op het grote scherm te zien zijn.

Queer in Wonderland verzorgt na de vertoning van ‘Born in Flames’ een spannend programma met DJ’s, optredens en queer art.

Queer in Wonderland is een queer intersectioneel transfeministisch collectief opgericht in 2019 in Utrecht. Irene Cassarini, een van de oprichters: ‘Ons belangrijkste doel is het creëren van een uitnodigende ruimte voor onze gemeenschap om met elkaar in contact te komen, te ontdekken, te dansen en plezier te hebben, terwijl we tegelijkertijd streven naar het vergroten van het bewustzijn over sociaal-politieke kwesties die LGBTQIA+ mensen raken.

Je kunt een combi ticket kopen voor Born in Flames + Queer in Wonderland of alleen een ticket voor het feest vanaf 23:00 uur.

Trailer

Synopsis

Born in Flames (1983) speelt zich af in New York, tien jaar na de “meest vreedzame revolutie” in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Terwijl de staat zijn inwoners wijsmaakt dat onderdrukking niet langer bestaat, leggen verschillende feministische groepen bloot hoe seksisme, racisme, klassisme en homofobie nog altijd de overhand hebben. Via televisie- en radio-uitzendingen neemt Born in Flames je mee in deze dystopie en stelt kijkers de vragen waar de feministische leiders ook antwoord op zoeken: Moet protest vreedzaam of gewelddadig zijn? Hoe succesvol kan de revolutie zijn als zij die onderdrukt worden niet samenwerken? En hoe overtuig je mensen die van privileges genieten om mee te strijden voor echte gelijkheid? 

Film Facts

Original language title: Born in Flames

Directed by: Lizzie Borden

Year: 1983

Country: United States

Running time: 91 mins

Genre: Sci-fi / Drama

Language: English

Subtitles: English

Awards: BIFF 1983 Winner – Reader Jury of the “Zitty”

Créteil International Women’s Festival 1983 Winner – Grand Prix

Randprogramma

Queer in Wonderland verzorgt na de vertoning van ‘Born in Flames’ een spannend programma met DJ’s, optredens en queer art.


Je kunt een combi ticket kopen voor Born in Flames + Queer in Wonderland of alleen een ticket voor het feest vanaf 23:00 uur.


Deur open: 19:30 uur

Start Born in Flames: 20:30 uur

Start Queer in Wonderland: 23:00 uur

De Helling

Helling 7
Utrecht, 3523 CB Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie