Ga naar de inhoud
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

QFFU Hangout & Queer Art

september 7, 2023 @ 18:00 20:00

Op donderdag 7 september tussen 18:00 en 20:00 toveren we Villa Concordia om tot de QFFU Hang Out: een fysieke queer plek in de stad (safer space) voor alle Utrechtse LHBTQIA+ organisaties. Kom ook, geniet van eten en drinken, en ontmoet andere mensen.

Wat kun je doen?

  • Neem je eigen hapjes en salade mee voor de Bring your Own BBQ. Een barbecue stelt QFFU beschikbaar. Let op: Eigen drank meenemen is niet toegestaan. Je kunt dit kopen aan de bar in Villa Concordia.
  • Laat je verrassen door de boeken van Savannah Bay
  • Speel een potje schaak
  • Bezoek gratis de doorlopende video installatie van Renee Mes: Queer Anthology. 
  • Ga om 20:30 naar de film Dykes, Camera, Action! Koop hier een kaartje.

Er zijn strandstoelen, picknicktafels of neem je eigen kleedje mee. 
Kortom: een goede start van een leuke donderdagmiddag borrel!
Toegang is gratis.


A Queer Anthology – Visual Stories from a Chosen Family, geïnitieerd door Renée Mes, is een project dat zich verdiept in de identiteiten en ervaringen van queer individuen, met als doel zichtbaarheid en erkenning te creëren voor queer personen van kleur, terwijl het ook een breder perspectief biedt op queer identiteit in Nederland. Het project omvat 5 korte films met persoonlijke verhalen en wordt aangevuld met opgenomen gesprekken en speciaal ontworpen objecten die te zien zijn in de tentoonstelling.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken tussen 18:00 en 20:00 uur in de theaterzaal van Villa Concordia.

Achtergrond – A Queer Anthology

Sinds haar studie aan Design Academy Eindhoven is Renée Mes bezig geweest met storytelling en het genereren van maatschappelijke impact door vormgeving. Als queer persoon voelt zij het belang om een bijdrage te leveren aan haar eigen gemeenschap. Na de academie kwam ze in aanraking met film door haar betrokkenheid bij ANNE+, een serie en later film voor Netflix, waar ze vanaf het begin als art-director deel van uitmaakte. Daar voelde ze dat het witte perspectief centraal stond en dit niet overeenkwam met het verhaal en de ervaring als queer persoon van haar eigen vrienden. Dit was voor haar een reden om een stapje opzij te zetten bij ANNE+ en een eigen project te initiëren.

Dit project werd mogelijk gemaakt door de talentontwikkeling van het Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie (2020-2022). Hierdoor kon Renée Mes een eigen project ontwikkelen, waarbij ze het belang voelde om de verhalen te vertellen van de personen die het dichtst bij haar staan als queer persoon: Arsalan, Inez, Maria, Devin en Ohemaa.


A Queer Anthology – Visual Stories from a Chosen Family is een project over en in samenwerking met mijn queer vrienden, mijn queer familie. Waarbij we als groep en individueel zijn ingegaan op ieders identiteit. Vervolgens hebben wij dit gedocumenteerd en vertaald naar film.

We gaan in op ieders ontwikkeling als queer persoon, de invloed van ieders verschillende culturele achtergrond en het belang van de queer gemeenschapen elkaar. Maar ook de queer joy die wij met elkaar delen en willen tonen.

Het doel is allereerst meer erkenning en herkenning te creëren voor queer personen van kleur. Daarnaast biedt het bewustwording en een breder perspectief op de identiteit van queer personen in Nederland. Wat in het huidige landschap nog steeds voornamelijk vanuit wit-perspectief verteld wordt.

De uitkomst hiervan zijn onder andere 5 korte films van ruim 2 minuten waar ieders eigen verhaal centraal staat. Daarnaast wil ik de ontwikkeling van het project laten zien aan de bezoeker. Dit doe ik door de gesprekken die vastgelegd zijn in tekstvorm en de objecten die speciaal ontworpen en gemaakt waren voor de filmopnames mee te nemen in de expositie.

Villa Concordia

Concordiastraat 67A
Utrecht, Utrecht 3551 EM Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie