Ga naar de inhoud
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

AYOR en De stad was van ons

augustus 20, 2021 @ 19:30 23:30

Queer Film Festival Utrecht brengt in samenwerking met RAUM nieuwe perspectieven op ontmoetingen en seksualiteit in de openbare ruimte. Op de openingsavond van het Queer Film Festival Utrecht vertonen we een film en een bijpassend programma waarin de vraag gesteld wordt waar queer personen ruimte in mogen nemen.

We starten met de korte film AYOR. Tijdens de Dodenherdenking in 1970 doen twee jongens een poging om zichtbaarheid te creëren voor de LHBTQ+-gemeenschap en willen zij kunnen herdenken. De film, gebaseerd op ware gebeurtenissen, biedt een inkijkje in hun gevoelens in aanloop naar en na afloop van de actie. Het acroniem At Your Own Risk sluit aan bij de onveiligheid die veel gemarginaliseerde groepen ervaren als zij zich in de openbare ruimte bevinden. In de openingsfilm, documentaire De stad was van ons, krijgen de personen die zich uitspreken over dergelijke ongelijkwaardigheid volop de ruimte. Regisseur Netty van Hoorn richt haar lens op de de actieve lesbische beweging in de jaren zeventig. Deze beweging beïnvloedde de feministen en liet luid van zich horen: digitaal en fysiek. Ze organiseerden festivals, ondersteunden de krakersbeweging en maakten films. Zo geeft  Van Hoorn aan de hand van archiefmateriaal en interviews de radicale activisten een podium.

Trailer

Randprogramma

Voor de films vindt er een muzikaal optreden plaats van het duo Kopje Onder. Jona en Nicole zijn zowel op muzikaal vlak als in het echte leven partners en zingen over wat ze leuk vinden, dus ook over de gevoelens van een meisje voor een ander meisje. Hoewel ze zichzelf niet direct als activistisch beschrijven, benadrukken ze wel het belang van de normalisatie om te kunnen zeggen wat je voelt. Na het muzikale optreden volgt spoken word door Senna Pauli. Ook is er een gesprek/workshop van SKSPRAAT waarbij iedereen de ruimte krijgt om te praten, luisteren en vragen te stellen over seks, activisme en alles daaromheen. Tot slot leidt het QFFU de twee films.

Praktische informatie

AYOR
Datum: 20 augustus 2021
Start programma: 19:30 uur
Aanvang film: 22:00

Land: Nederland
Jaar: 2021/2020


De stad was van ons
Genre: Drama/Documentaire, Feminisme
Lengte film: 7 minuten/70 minuten
Regisseur: Tom Bakker/Netty van Hoorn
Taal: Nederlands met Engelse ondertiteling
Locatie: RAUM

English

Both movies are in Dutch with English subtitles.
Queer Film Festival Utrecht presents in cooperation with RAUM new perspectives on encounters and sexuality in the public space. On the opening night we screen a film with a special programme in which the central question is: where are queer people allowed to take up space.
We start with the short film ‘AYOR’. During Remembrance Day 1970 two men attempt to create visibility for the LGBTQ+ community and they want to be able to honor the dead too. The film, based on true events, give insight in their feelings before and after their action. The acronym At Your Own Risk is connected to the feeling a lot of marginalized groups have to deal with when being in public spaces.
‘De stad was van ons’ gives a stage to the people who speak out against inequality. Director Netty van Hoorn gives the viewer a look into the lesbian movement of the seventies. This movement influenced feminists and made sure their voices were heard: both digitally and physically. They organized festivals, supported the squatters’ movement and made movies. Van Hoorn gives a stage to radical activists through archival footage and interviews.

RAUM

Berlijnplein 520
Utrecht, 3541 CN Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie