Ga naar de inhoud
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Kapana & Masquerade

augustus 22, 2022 @ 18:00 19:30

Kapana – Winnaar Hivos Free to be me Award 2022

Kapana is de eerste mainstream queer film uit Namibië. In Namibië wordt homoseksualiteit nog steeds ‘sodomie’ genoemd en is het een strafbare misdaad om homoseksuele relaties te hebben. In die context komen twee mannen elkaar tegen op een vreemd kruispunt in hun levens. George is een verzekeringsmakelaar uit de middenklasse en woont in de grote stad Windhoek, midden in het land. Simeon woont in Katutara, een voorstad van Windhoek, en verkoopt daar kapana’s. De twee komen elkaar tegen in een bar en er ontstaat een band, die koste wat het kost onzichtbaar moet blijven voor de rest van de wereld. Maar het leven met geheimen valt de twee mannen zwaar, en hun liefde is sterk…

Kapana is de winnaar van de Hivos Free to be me Award 2022. Deze prijs wordt jaarlijks traditioneel uitgereikt op Roze Filmdagen. De award wordt ieder jaar door Hivos uitgereikt aan een film die bijdraagt aan zichtbaarheid en acceptatie in een land waar weinig ruimte is voor diversiteit.
Voorafgaand aan de film vindt er een gesprek plaats met Hivos medewerkers Mickey Andeweg (live aanwezig) en Tinoashira Chikuni (pre recorded interview).

Masquerade – Short

Een vrouw keert terug naar haar geboortestad Lagos om weer met zichzelf in het reine te komen. Ze is er lang niet geweest en komt in een soort wervelwind van haar eigen geschiedenis terecht. Ze leert de mensen waarmee ze vroeger omging opnieuw kennen en begint na te denken over de ervaringen die haar gevormd hebben. Ze ontmoet een vrouw met wie ze vroeger een intense, romantische band had, en de twee herontdekken elkaar helemaal. Die ontvlamming is echter van korte duur…

Deze avond maakt deel uit van de Queer Movie Night powered by Hivos.

Film Facts

Kapana
Land: Namibië
Jaar: 2020
Genre: romantisch drama
Lengte film: 60 minuten
Regisseur: Philippe Talavera
Taal: Engelse ondertiteling

Masquerada
Land: Nigeria
Jaar: 2021
Genre: drama
Lengte film: 14 minuten
Regisseur: Olive Nwosu
Taal: Engelse ondertiteling

Randprogramma

Kapana is de winnaar van de Hivos Free to be me Award. Deze prijs kent Hivos ieder jaar toe een film die bijdraagt aan zichtbaarheid en acceptatie in een land waar weinig ruimte is voor diversiteit. Deze prijs wordt jaarlijks traditioneel uitgereikt op Roze Filmdagen. Voorafgaand aan de film vindt er een gesprek plaats met Hivos medewerkers Micky Andeweg en Tinoashira Chikuni.

Louis Hartlooper Complex

Tolsteegbrug 1
Utrecht, Utrecht 3511 ZN Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie