Ga naar de inhoud
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Hivos Donateursavond met o.a. Behind the Numbers

september 7, 2023 @ 19:00 21:00

‘In sommige landen is het maken van of spelen in een film een activistische daad’. Aan het woord is Charlotte van Dalfsen, communicatiespecialist bij Hivos. Ook in 2023 steunt Hivos – al voor de vijfde keer – het Queer Film Festival Utrecht.

Hivos zet zich wereldwijd in voor meer gelijkwaardigheid. Opkomen voor de rechten van de regenbooggemeenschap is een van de pijlers. Daarnaast strijden zij o.a. voor vrouwenrechten, en voor klimaatrechtvaardigheid. ‘Deze onderwerpen lijken voor sommige mensen misschien ver uit elkaar te liggen’, zegt Charlotte, ‘maar het heeft allemaal met ongelijkheid en onrechtvaardigheid te maken. De ongelijkheid in de wereld neemt toe, onder andere door de klimaatcrisis. En kwetsbare groepen zijn vaak eerder de dupe van crises.‘Wij werken zo veel mogelijk lokaal, in zo’n veertig landen wereldwijd. We richten ons op het versterken van lokale organisaties, initiatieven en bewegingen.’

De kracht van film
De inzet voor meer acceptatie, zichtbaarheid en inclusie van de regenbooggemeenschap hebben Hivos en QFFU gemeen. Hivos is actief in landen over de hele wereld en QFFU programmeert films van over de hele wereld. Het gaat dan vaak om landen waar strijden voor gelijke rechten (voor de regenbooggemeenschap, voor vrouwen) vaak niet veilig is.

‘Het steunen van QFFU heeft voor ons een duidelijke inhoudelijke link. In ons werk en onze projecten werken wij ook veel met kunstenaars en filmmakers samen. Wij geloven sterk in de kracht van film. Om op een verhalende manier gesprekken aan te jagen. Om zichtbaarheid te vergroten en als manier om vrijheid van expressie te stimuleren. In veel landen waar wij werken zijn LHBTIQ+ onderwerpen taboe en verboden. Het is daar een activistische en moedige daad om een (regenboog)film te maken, of er als acteur aan mee te werken. In een festival als QFFU komt heel veel samen. Wij zijn dan ook een trotse partner van dit mooie festival.

Behind the Numbers
Hivos maakte recent een eigen film in samenwerking met Human Rights in the picture. De documentaire Behind the Numbers volgt een intersekse persoon uit Zimbabwe, een lesbisch koppel uit Bangkok en een trans persoon uit Nederland die allemaal om verschillende redenen tegen dezelfde barrières van de heteronormatieve samenleving aanlopen. ’De drie verhalen laten zien hoe belangrijk het is om geaccepteerd te worden. Wat ik mooi vind aan dit project is dat we hebben samengewerkt met filmmakers uit de lokale gemeenschappen om de verhalen in beeld te brengen. Lokaal eigenaarschap, eerlijke kansen en economische ontwikkeling zijn belangrijke speerpunten in al ons werk.’

Behind the Numbers zal tijdens QFFU o.a. te zien zijn tijdens de donateursavond van Hivos, een avond waarop zij hun donateurs willen bedanken en hen via een concreet evenement willen betrekken bij wat Hivos doet. De avond is toegankelijk voor donateurs van Hivos.

Ben je geen donateur dan kun je de documentaire zien op woensdag 6 september bij Bar Beton om 20:30 uur.

Tekst: Joris van den Ring-Bax

Louis Hartlooper Complex

Tolsteegbrug 1
Utrecht, Utrecht 3511 ZN Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie