Ga naar de inhoud
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

HIDDEN MASTER: The Legacy of George Platt Lynes

september 7, 2023 @ 21:00 23:00

Internationale première van de documentaire HIDDEN MASTER: The Legacy of George Platt Lynes, met de voorfilm Ventanas Abiertas.

George Platt Lynes begon zijn carrière met het fotograferen van beroemdheden. Het zijn deze portretten, samen met zijn extravagante mode-werk, waar hij vandaag de dag het meest om wordt herinnerd. Echter, zijn hart, passie en grootste talent lagen elders: in zijn werk met het mannelijke naakt. Deze werken, sensueel en radicaal expliciet voor die tijd, werden pas recent ontdekt en volledig gewaardeerd voor de revolutie die ze vertegenwoordigen — een man die zijn fantasieën vastlegt als geschenk, een kijkje in een toekomst die zijn camera al zag aankomen voordat iemand anders dat deed.

HIDDEN MASTER, gemaakt door de visionaire art director Sam Shahid, bevat een verbluffende verzameling foto’s uit de jaren 1930-1950, waarin het minder bekende leven van Lynes wordt onthuld: zijn getalenteerde oog voor het mannelijke lichaam, zijn langdurige vriendschappen met Gertrude Stein en Alfred Kinsey, en zijn blijvende invloed als een van de eerste openlijk homoseksuele Amerikaanse kunstenaars.

Sam Shahid hielp merken als Calvin Klein, Banana Republic en Versace al sinds het begin van de jaren ’80 bij het creëren van hun iconische reclamecampagnes. Ook ontwierp hij fine art kunstboeken voor een eindeloze lijst artiesten en beroemdheden. Een leven lang aan werk in de mode- en fotografie-industrie, zorgde ervoor dat hij over de invloed van George Platt Lynes op kunstenaars en fotografen die na hem kwamen terugzag, terwijl Lynes eigen werk amper werd erkend door de grotere kunstgemeenschappen.

Met HIDDEN MASTER wilde Shahid deze legendarische werken in hun juiste context plaatsen en meer bewustzijn creëren over Lynes’ werk en leven. Door sociale, morele, wettelijke en artistieke beperkingen die hem werden opgelegd door het tijdperk waarin hij leefde en creëerde, was Lynes als kunstenaar nooit in staat om wat hij beschouwde als zijn allerbeste werken te delen met het grote publiek. De twee thema’s van de film — het artistieke werk van Lynes introduceren bij nieuwe generaties publiek en de verdediging van de rechten van kunstenaars uit alle gemeenschappen voortzetten — zijn vandaag de dag nog altijd relevant.

Rosa Oomen, QFFU

Voorfilm: Ventanas Abiertas – Jos Mauro Witteveen Villagómez (Nederland, 26 minuten)

Jos Mauro Witteveen Villagómez is een Ecuadoriaans-Nederlandse filmmaker en verhalenverteller. Ventanas Abiertas was zijn afstudeerfilm voor zijn bachelor Audiovisuele Media aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Daniel is een Cubaanse immigrant die naar Rotterdam is verhuisd. Voor hem is de stad onaangenaam en onbekend en zijn eenzaamheid wordt versterkt door zijn werk in een magazijn. Door een gebrek aan contacten en een sociaal leven, haalt hij voldoening uit het bespioneren en foto’s maken van mensen, ook in hun eigen huizen. Zijn obsessie met het bespioneren van zijn collega Olivier zorgt voor een transformatie. Sociaal-realistisch drama over identiteitsverlies en ontworteling bij integratie in een nieuwe stad en cultuur.

Synopsis

HIDDEN MASTER, gemaakt door de visionaire art director Sam Shahid, bevat een verbluffende verzameling foto’s uit de jaren 1930-1950, waarin het minder bekende leven van Lynes wordt onthuld: zijn getalenteerde oog voor het mannelijke lichaam, zijn langdurige vriendschappen met Gertrude Stein en Alfred Kinsey, en zijn blijvende invloed als een van de eerste openlijk homoseksuele Amerikaanse kunstenaars.

Film Facts

Original language title: Hidden Master: The Legacy of George Platt Lynes

Directed by: Sam Shahid

Year: 2023

Country: USA

Running time: 96 mins

Genre: Documentary

Language: English

Subtitles: English

Content warning: Explicit nudity

Randprogramma

De film wordt ingeleid door QFFU.

Louis Hartlooper Complex

Tolsteegbrug 1
Utrecht, Utrecht 3511 ZN Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie