Ga naar de inhoud
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Dykes, Camera, Action! & Gesprek Universiteit Utrecht (uitverkocht)

september 7, 2023 @ 20:30 22:30

Caroline Berler is documentairemaakster en editor in New York City. Dykes, Camera, Action! uit 2018 is haar eerste lange film. Het idee van de film kwam tot haar na een toevallig interview met Rose Troche, die Go Fish en The L Word regisseerde, meewerkte aan andere queer televisieprogramma’s en wiens werk een belangrijke rol speelde bij Berlers eigen ‘gay-awakening’.

Zelfs ten tijde van het maken van deze documentaire waren lesbische en queer vrouwen in Hollywood nog overweldigend onzichtbaar, zeker in vergelijking met de representatie van de ‘G’ in LGBTQ+. Vandaar dat Berler besloot haar filmproject te maken over films waarin lesbische vrouwen centraal stonden, die troost boden aan een hele generatie lesbische vrouwen die zelden herkenning vonden op het grote scherm, evenals op de vrouwen die deze baanbrekende films creëerden.

In een reactie op films als The Celluloid Closet en Fabulous! The Story of Queer Cinema — films die focussen op de representatie van mensen uit de LGBTQ+ gemeenschap — gaat Dykes, Camera, Action! over werken en makers die tot dusver amper erkenning kregen.

Rosa Oomen, QFFU

Dit programma is opgesteld in samenwerking met Programmabureau van de Universiteit Utrecht.

Na de film is er een gesprek over de zichtbaarheid en representatie van LGBTQ+ mensen in Hollywood en de New Queer Cinema stroming. Meer info onder het tabje randprogramma.

Dit programma maakt deel uit van het retrospectief “Going Underground – An Introduction to New Queer Cinema.” Filmcriticus en wetenschapper B. Ruby Rich was de eerste die de term New Queer Cinema (NQC) gebruikte om een golf van onafhankelijke queer films te beschrijven, gemaakt door queer regisseurs in de vroege jaren ‘80 tot het midden van de jaren ‘90. Deze filmmakers behandelden onderwerpen zoals ras, klasse en genderidentiteit binnen de LGBTQ+-gemeenschap. Met dit programma willen we je een klein voorproefje geven van deze baanbrekende cinematografische beweging. Duik in een verzameling van underground, experimentele en rebelse queer cinema parels die zelden op het grote scherm te zien zijn.

Trailer

Synopsis

Lesbische vrouwen zagen zichzelf niet altijd terug op het grote doek. Maar met Stonewall, de feministische beweging en de experimentele cinema van de jaren ‘70, creëerden ze zichtbaarheid en transformeerden de sociale verbeelding over queerness. Filmmakers Barbara Hammer, Su Friedrich, Rose Troche, Cheryl Dunye, Yoruba Richen, Desiree Akhavan, Vicky Du, filmcriticus B. Ruby Rich, Jenni Olson en vele anderen delen ontroerende en vaak hilarische verhalen uit hun leven en bespreken hoe ze queer identiteit uitdrukten door middel van film.

Film Facts

Original language title: Dykes, Camera, Action!

Directed by: Caroline Berler

Year: 2018

Country: USA

Running time: 61 mins

Genre: Documentary

Language: English

Subtitles: English

Awards:

  • L.A. Outfest 2019 Winner: Audience Award for Best Documentary Film
  • L.A. Outfest 2018 Winner: Special Programming Committee Award for Outstanding Emerging Talent

Content warning: Discussions and depictions of racism and homophobia

Randprogramma

Na de film gaan we in gesprek met filmwetenschapper Laura Copier, momenteel docent binnen de master Film & Television Cultures aan de Universiteit Utrecht. Laura heeft het underground lesbisch drama High Art (Lisa Cholodenko, 1998) maar liefst twaalf (!) keer in de bioscoop gezien en is de ideale gesprekspartner als het op queer film aankomt, mét een kritische blik. Zo ook op de documentaire Dykes, Camera, Action! We gaan praten over de New Queer Cinema beweging, het belang van representatie binnen de LGBTQ+ gemeenschap, de ontwikkeling en commercialisering van queer film, maar het belangrijkste: we delen onze liefde voor (queer) cinema.

Villa Concordia

Concordiastraat 67A
Utrecht, Utrecht 3551 EM Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie