Ga naar de inhoud
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Queer Villa: Dutch Docs

augustus 24, 2022 @ 19:30 23:00

Deze avond staat in het teken de Nederlandse queer documentaire. Zes verschillende films vertellen verhalen over queer personen in binnen- en buitenland, van gloednieuwe studentenfilms geschoten over de grenzen tot intieme persoonlijke portretten. De makers zelf zijn aanwezig! Tussen de films door gaan we in gesprek met hen over de docu’s die ze hebben gemaakt. 

Breaking Borders (2017/ 17 min / Arabisch met Nederlandse ondertiteling /Barbara Vollebregt & Fatima Warsame)

Ibrahim Mokdad is homo, activist en leeft in Libanon. Drie eigenschappen die niet samen lijken te gaan: hij is zijn leven niet meer zeker en besluit daarom naar Europa te vluchten. De documentaire volgt Ibrahim op zijn tocht naar het vrije Duitsland. Maar ook hier is het leven niet zo vrij als het misschien op het eerste ogenblik lijkt. Discriminatie van LHBTQIA+-mensen in het asielzoekerscentrum laat dat maar al te duidelijk zien.

Hokjes (2022 / 19 min / Nederlands met Engelse ondertiteling / Dewi van Breukelen & Anne Karman)

We leven in een binaire samenleving, en dat laat deze documentaire maar al te goed zien. Wat nou als je je niet perfect man of vrouw voelt? In welk hokje pas je dan, en moet je dat dan eigenlijk wel willen? In 9 verschillende interviews krijg je een beter beeld van hoe het is om je niet thuis te voelen binnen de huidige hokjesverdeling

Reclaiming my queerness (2022 / 6 min / Nederlands met Engelse ondertiteling / Eva Krol)

Jesse van den Berg heeft van jongs af aan een vreemde relatie met diens lichaam en de ‘feminine’ kanten in diens persoonlijkheid, want hoe past dat erbij als je van jongs af aan als jongetje wordt gelabeld? Door middel van fotografie wordt een zoektocht naar zichzelf in gang gezet en ontstaat een proces van zelfacceptatie. 

I love hooligans (2013 / 15 min / Nederlands / Jan Dirk Bouw)

Deze animatiedocumentaire in comic book-stijl laat je toe in de wereld van een homoseksuele voetbalhooligan. Zijn geaardheid is een goed bewaard geheim. Alles draait om zijn club, de kameraadschap, de spanning van de wedstrijd en de strijd met de tegenstander. En om te overleven in deze wereld, moet hij zijn identiteit verbergen en zijn liefdesleven verbannen naar de zijlijn. Maar wanneer de match afgelopen is en er thuis niemand op hem wacht, verlangt ook hij naar warmte en geborgenheid. Een verhaal over onvoorwaardelijke liefde. Deze filmvertoning wordt mede mogelijk gemaakt door Kaboom Animation Festival.

Bajo la Superficie (2022 /14 min. / Spaans met Nederlandse ondertiteling / Tomas Ponsteen)

‘Ik houd niet echt van wie ik ben,’ vertelt Elkin aan een vriend, terwijl hij zich opmaakt voor de spiegel. In zijn moederland Colombia voelde de 23-jarige Elkin zich onbegrepen. Hij vertrok naar Europa om zijn genderidentiteit te kunnen onderzoeken. Zwervend door Europa kruipt hij doormiddel van zijn werk als sekswerker in de huid van verschillende alterego’s. Parallel aan zijn fysieke reis, doorloopt hij ook een mentale reis op zoek naar zijn ware zelf.

Queer in the zone (2022/ 21 min. / Pools met Engelse ondertiteling / Beau Geraeds & Mirosława van der Boom)

Een derde van Polen bestaat inmiddels uit zelfverklaarde ‘LHBT-vrije zones’. Onder aanvoering van de PiS-regering neemt de haat tegen LHBTQIA+-inwoners in Polen toe, met steun van de katholieke kerk. De documentaire volgt Dawid, een 20-jarige homoseksuele man die in een van deze zones woont. Hij houdt van zijn stad en heeft er eigenlijk alles wat zijn hart begeert. Maar, hij wordt dagelijks geïntimideerd en bedreigd. En hij is níet de enige.

Dit programma is onderdeel van Queer Villa Utrecht (van 24 t/m 28 augustus). Een programma waarin QFFU samenwerkt met Villa Concordia en Savannah Bay.

Randprogramma

We gaan in gesprek met de makers van de zes documentaires over hun film! Waarom wilden ze dit verhaal vertellen? Hoe is hun film tot stand gekomen?

Villa Concordia

Concordiastraat 67A
Utrecht, Utrecht 3551 EM Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie