Ga naar de inhoud
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Dutch Docs (uitverkocht)

september 2, 2023 @ 20:30 23:00

Het Dutch Docs programma zet Nederlandse queer documentaires in de schijnwerpers. Tijdens onze jubileum editie vertonen we vijf korte films die allemaal draaien om de identiteiten en ervaringen van verschillende queer personen in Nederland en daarbuiten. De makers vergezellen ons op deze avond en gaan in gesprek over deze intieme werken. 

I am not a Number – Transketeers (Nederland, 22 minuten)
In deze aflevering van I Am Not a Number staat Mavi centraal en vertelt over opgroeien als trans vrouw in Brazilië, het land waar jaarlijks de meeste trans personen worden vermoord. Ze vertelt over het gevoel dat ze zich moest verstoppen, hoe ze het gedrag van mannen moest kopieeren en hoe ze Brazilië verliet om haar trauma’s onder ogen te komen en zichzelf volledig te omarmen als de vrouw die ze is.

“Opgegroeid zijnde werd ik geleerd om vrouwelijkheid als iets negatiefs te zien, iets wat ik moest verbergen. Travestieten werden als monsters beschouwd, althans zo werd mij verteld. Het was een lange weg van daar naar waar ik nu ben…” – Mavi

Boom Boom Chao Pau(la) Chaves Bonilla (Nederland, 4 minuten)
“Glitches of a marica in self-exile” is de ondertitel van deze film, waarbij ‘marica’ een Spaanse denigrerende term is voor gay of queer. In Boom Boom Chao eist de kunstenaar de term terug terwijl ze nadenkt over wat het betekent om een queer lesbisch leven te leiden. In dit glitchy spoken word stuk (glitchy zowel in beeld als geluid) mijmert ze over het idee dat dit lesbische queer leven een soort zelfvervreemding is, een afgezonderd leven.

Him/Hair – Eloi Genrich (Nederland, 18 minuten)
Twee jaar geleden scheerde Eloi zijn lange bos krullen af. De kale waarheid laat hem onder ogen zien wat hij stiekem altijd wel wist: hij is geen zij. Met de tondeuse als startschot begint er een lange reis. Maar wat als de eindbestemming steeds lijkt te veranderen? Of misschien helemaal niet bestaat? Gewapend met een camera in zijn hand komt Eloi erachter dat hij die reis niet alleen hoeft af te leggen. Vrijheid en vriendschap voeren de boventoon in zijn chosen family die door het delen van ervaringen, te lachen en te leven een veilige thuishaven biedt. Alle vormen van hokjesdenken overboord gegooid, blijkt de zoektocht naar jezelf naast ontzettend hobbelig, óók simpel, liefdevol en mooi te zijn.

Outside the Lines – Stan Oversteegen (Nederland, 5 minuten)
Outside the Lines is een korte animatiedocumentaire waarin drie queer jongeren vertellen over hoe het is om buiten de hetero-, cis-norm te vallen. Pijnlijke ervaringen maken gedurende de film plaats voor een positiever geluid. Zoals het overweldigende gevoel van verbondenheid met miljoenen andere queer personen wereldwijd, alsook de vrijheid die ontstaat wanneer bepaalde verwachtingen worden losgelaten. In zwart-wit scenes wordt deze zonzijde van queer-zijn ontdekt en dat levert inspirerende en ontroerende inzichten op.

Maxi-Pad – Julia de Roo (Nederland, 12 minuten)
Maxi-Pad is een korte documentaire over Max, een jong non-binair persoon die geboren is in een vrouwelijk lichaam, maar moeite heeft om zich te verbinden met diens vrouwelijkheid. In deze film zoekt Max naar manieren om diens vrouwelijkheid te uiten, door te experimenteren met drag. We volgen hen in het zowel euforische als emotionele uitdagende transformatieproces van Max naar drag-persoonlijkheid Maxi-Pad en van Maxi-Pad terug naar de alledaagse Max.

Optreden Mavi (uit de docu I am not a Number) tijdens Dutch Docs
Mavi Veloso is een Braziliaanse multidisciplinaire kunstenaar, momenteel gevestigd in Amsterdam. Haar werk integreert haar ervaring als performer, beeldend kunstenaar, danseres, actrice, zangeres en muziekproducent in krachtige podiumoptredens waarbij ze pop combineert met verschillende stijlen zoals R&B, trap, synthpop, dancepop en Braziliaanse ritmes.

“Ik zal een verkorte versie van TRAVESTI BIOLÓGICA presenteren, een transgenre-popmuziek en visuele Biológica die de schoonheid van trans- en non-binaire lichamen viert, evenals de uitdagingen, veerkracht en empowerment.”

Over de makers

Pau(la) Chaves Bonilla (she/they) is een Colombiaanse kunstenaar en activiste, gevestigd in Amsterdam. Ze is een multidisciplinaire dans- en theatermaker met een achtergrond in hedendaagse dans, choreografie, theater en circus. Haar artistiek onderzoek verkent belichamingen van verzet en ongehoorzaamheid binnen contexten van censuur en toezicht/controle.


Transparantie is typerend voor het werk van Eloi Genrich: transparantie van het maakproces (met camera en crew in beeld geeft Eloi inkijk in de totstandkoming van het getoonde moment), alsook persoonlijke transparantie in de weergave van intieme, oprechte momenten uit zijn archief. Hij rondt momenteel zijn audiovisuele studie af terwijl hij werkt als regisseur en editor.


I Am Not a Number is een intieme documentaire serie gemaakt door de Transketeers, een mediabedrijf gespecialiseerd in maatschappelijke thema’s en inclusieve content, opgericht door Bart Peters, Chris Rijksen en Jonah Lamers. In deze serie vertellen vijf trans vrouwen hun verhaal. Elke vrouw deelt haar ervaring met migratie, de strijd die ze voert en waar ze kracht vindt.


Julia de Roo is een jonge Rotterdamse filmmaker. In haar films probeert ze de diepere lagen van de menselijke psyche te vatten. Met een open maar kritische benadering, bevraagt ​​ze sociale constructies en richt ze zich op thema’s als gender, identiteit, cultuur en subcultuur.


Stan Oversteegen studeerde in 2021 af aan de Nederlandse Filmacademie en werkt sindsdien in de VFX-industrie als digital compositor. Met de animatiefilm ‘Outside the Lines’ maakt hij zijn debuut als regisseur.

Film Facts

Original language title: BOOM BOOM CHAO

Directed by: Pau(la) Chaves Bonilla

Year: 2020

Country: The Netherlands

Running time: 4 mins

Genre: Documentary, Experimental

Language: English, Spanish

Subtitles: English

Content warning: Suicidal ideation


Original language title: Him/Hair

Directed by: Eloi Genrich

Year: 2023

Country: The Netherlands

Running time: 18 mins

Genre: Documentary

Language: Dutch

Subtitles: English

Content warning: Internalized transphobia


Original language title: I am not A Number: Mavi

Directed by: Bart Peters, Chris Rijksen, Jonah Lamers (Transketeers)

Year: 2023

Country: The Netherlands

Running time: 22 mins

Genre: Documentary

Language: English

Subtitles: English

Content warning: Trauma, transphobic slurs and terminology


Original language title: Maxi Pad

Directed by: Julia de Roo

Year: 2023

Country: The Netherlands

Running time: 12 mins

Genre: Documentary

Language: Dutch

Subtitles: English

Content warning: N/A


Original language title: Outside the Lines

Directed by: Stan Oversteegen

Year: 2023

Country: The Netherlands

Running time: 5 mins

Genre: Documentary, Animation

Language: English, Dutch

Subtitles: English

Content warning: Discussions about harassment

Randprogramma

Gesprekken met de makers van de Dutch Docs: Eloi Genrich, Julia de Roo, Pau(la) Chaves Bonilla, Stan Oversteegen, Bart Peters, Chris Rijksen, Jonah Lamers (Transketeers) en een optreden van Mavi.


Optreden Mavi (uit de docu I am not a Number)

Mavi Veloso is een Braziliaanse multidisciplinaire kunstenaar, momenteel gevestigd in Amsterdam. Haar werk integreert haar ervaring als performer, beeldend kunstenaar, danseres, actrice, zangeres en muziekproducent in krachtige podiumoptredens waarbij ze pop combineert met verschillende stijlen zoals R&B, trap, synthpop, dancepop en Braziliaanse ritmes. “Ik zal een verkorte versie van TRAVESTI BIOLÓGICA presenteren, een transgenre-popmuziek en visuele Biológica die de schoonheid van trans- en non-binaire lichamen viert, evenals de uitdagingen, veerkracht en empowerment.”

Villa Concordia

Concordiastraat 67A
Utrecht, Utrecht 3551 EM Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie