Ga naar de inhoud
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Chocolate Babies

september 5, 2023 @ 20:30 22:30

Chocolate Babies werd uitgebracht in 1996 en was een direct statement tegen de publieke en politieke onverschilligheid over de AIDS-crisis. Het was Stephen Winters debuutfilm en werd zeer goed ontvangen op filmfestivals: in San Francisco kreeg het een staande ovatie van het publiek en de film was zelfs de opener voor het Berlin Film Festival.

Ondanks de overweldigen positieve kritieken, geweldige performances, het goede verhaal en de behandeling van de HIV/AIDS-crisis en de Zwarte queer gemeenschap in het New York van de jaren ’90, werd de film na de eerste release niet breed gedistributeerd. Dit is te danken aan de ontoegankelijkheid en onwil van de filmindustrie destijds — distributeurs waren simpelweg niet bereid om de film op te pikken. In 2021 werd de film echter opgenomen als Criterion Classic en heeft nu, al is het 25 jaar later, zijn rechtmatige plaats in de canon.

Rosa Oomen, QFFU


Dit programma maakt deel uit van het retrospectief “Going Underground – An Introduction to New Queer Cinema.” Filmcriticus en wetenschapper B. Ruby Rich was de eerste die de term New Queer Cinema (NQC) gebruikte om een golf van onafhankelijke queer films te beschrijven, gemaakt door queer regisseurs in de vroege jaren ‘80 tot het midden van de jaren ‘90. Deze filmmakers behandelden onderwerpen zoals ras, klasse en genderidentiteit binnen de LGBTQ+-gemeenschap. Met dit programma willen we je een klein voorproefje geven van deze baanbrekende cinematografische beweging. Duik in een verzameling van underground, experimentele en rebelse queer cinema parels die zelden op het grote scherm te zien zijn.

Trailer

Synopsis

In deze wilde guerrilla satire van Stephen Winter vecht een groep queer, “razende, atheïstische, vleesetende, HIV-positieve terroristen van kleur” in de straten van New York City tegen homofobe conservatieve politici. De film stelt de onverschilligheid van de overheid ten opzichte van de AIDS-crisis aan de kaak — vooral als het gaat om mensen van kleur — en combineert uitbundige camp en snijdende politieke woede tot een radicaal statement van Black queer power.

Film Facts

Original language title: Chocolate Babies

Directed by: Stephen Winter

Year: 1996

Country: USA

Running time: 83 mins

Genre: Comedy, Drama, Cult

Language: English

Subtitles: English

Awards:

  • NewFest – New York’s LGBT Film Festival 1997 Winner: Best Feature
  • SXSW Film Festival 1997 Honorable Mention: Narrative Feature

Content warning: Homophobia, homophobic slurs, profanity, gore, sex, abduction, blood, violence

Randprogramma

De film woprdt ingeleid door QFFU.

Villa Concordia

Concordiastraat 67A
Utrecht, Utrecht 3551 EM Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie