Ga naar de inhoud
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Can You Ever Forgive Me? & Behind the numbers

september 6, 2023 @ 20:30 23:30

Can You Ever Forgive Me? is een gedramatiseerde biografische film uit 2018 die gebaseerd is op Lee Israel’s bekentenis memoires met dezelfde naam. Israel ontleende de titel van haar memoires aan een zin die ze schreef in een vervalste brief van Dorothy Parker. Deze brief zag ze later in een etalage van een boekhandel voor $1,900. Hier walgde ze zo van dat ze een sarcastische brief schreef naar de eigenaar van de boekwinkel in de stem van Dorothy Parker om duidelijk te maken dat het een vervalsing was. Dit gebeurde vlak nadat ze toestemming had gekregen van Jack om een boek te schrijven over hun oplichtingspraktijken. 

De film werd zeer goed ontvangen bij de release en werd zelfs een van de tien beste films van 2018 genoemd door de National Board of Review. Zowel Melissa McCarthy (die Israel speelde) als Richard E. Grant (die Jack speelde) ontvingen nominaties voor respectievelijk Beste Actrice en Beste Bijrol bij de Academy Awards, de Golden Globe Awards en de British Academy Film Awards.

Fox Searchlight kreeg kritiek voor het verbergen, bagatelliseren of uitwissen van de queer kant van het verhaal in hun promotie. Hoewel Israel Lee lesbisch was en Jack “nauwelijks een brandkraan kan passeren zonder naar zijn nummer te vragen” (Peter DeBruge in Variety), werden deze delen van hun identiteit in de promotie van de film niet als onderdeel van het verhaal gepresenteerd.

Rosa Oomen, QFFU

Als voorfilm wordt de documentaire Behind the Numbers getoond van #FreetobeMe program van Hivos en Human Rights in the Picture.

In deze korte documentaire film volgen we een intersekse persoon uit Zimbabwe, een lesbisch koppel uit Bangkok en een trans persoon uit Nederland die allemaal om verschillende redenen tegen dezelfde barrières van de heteronormatieve samenleving aanlopen. De drie verhalen laten zien hoe belangrijk het is om geaccepteerd te worden voor wie je bent. Extra noemenswaardig is dat Hivos heeft samenwerkt met filmmakers uit de lokale gemeenschap om de verhalen in beeld te brengen. Lokaal eigenaarschap, eerlijke kansen en economische ontwikkeling zijn belangrijke speerpunten in het werk van Hivos. De film is tot stand gekomen in samenwerking met Human Rights in the Picture. 

Deze avond wordt mede gefinancieerd door het Ondernemersfonds.

Trailer

Synopsis

In Can You Ever Forgive Me? speelt Melissa McCarthy de rol van Lee Israel, de best verkopende beroemdhedenbiograaf, kattenliefhebber en lesbienne die in de jaren ‘70 en ‘80 haar brood verdiende met het haar profielen van Katherine Hepburn, Tallulah Bankhead, Estee Lauder en journaliste Dorothy Kilgallen. Toen Lee niet meer gepubliceerd kon worden omdat haar werken niet meer goed verkochten, koos ze bedrog als nieuwe kunstvorm en werd daarbij geholpen door haar trouwe vriend Jack.

Film Facts

Original language title: Can You Ever Forgive Me?

Directed by: Marielle Geller

Year: 2019

Country: USA

Running time: 107 mins

Genre: Drama

Language: English

Subtitles: Dutch

Awards: 

Content warning:  Inexplicit hate crime, suicidal ideation, profanity, use of hard drugs, mild nudity

Randprogramma

Vanaf 18:00 uur kunnen mensen langskomen om te borrelen bij Bar Beton.

20:30 Vertoning Behind the Numbers

21:00 Gesprek met U-Pride, Trainbow en de gemeente Utrecht over het toekomstige inclusie en diversiteitsbeleid van de gemeente Utrecht

21:15 Break

21:30 Can you ever forgive me?

23:15 Einde

Bar Beton – Utrecht Centraal Station

Stationshal 9
Utrecht, 3511 CE Nederland
+ Google Maps