Ga naar de inhoud
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

QFFU x art200: Queerness & Communism (uitverkocht)

september 5, 2023 @ 18:30 20:00

Bed and Sofa (1927) is een unieke film die de realiteit van de arme arbeidersklasse in Moskou weergeeft en seksuele thema’s zoals polygamie en abortus bespreekt. In 1927 was de staat al bezig met hun voorbereiding op de Culturele Revolutie, waarna alle kunst die in de USSR werd gemaakt, moest voldoen aan de regels en idealen van het Sovjet-realisme. Sommige films uit deze vroege Sovjetperiode konden echter meer rauwe reflecties van het echte leven weergeven. Ondanks dat was Bed and Sofa ook toen al een zeer controversiële film in de focus op menselijke relaties en seksuele thema’s terwijl de staat en partij volledig werden genegeerd.

De film vraagt aandacht voor het disfunctioneren en de contradicties van de vroege Sovjet-maatschappij. De claustrofobische kelder en Volodia’s onvermogen om een woning te vinden, staan bijvoorbeeld in schril contrast met het officiële beeld dat de staat propagandeerde van het idyllische Sovjet leven. Niet alleen in de USSR was de film controversieel: door de weergave van polyamorie en de discussie over abortus werd de film ook verboden in Europa en de Verenigde Staten.

Rosa Oomen, QFFU

Deze avond is opgesteld in samenwerking met art200.

art200 is een queer filmfestival in Roemenië, ontstaan ​​uit initiatief van individuen uit de LGBTQIA+ gemeenschap. Het project kwam voort uit een passie voor films en queer-cultuur, evenals het verlangen om discussie te stimuleren en een gevoel van eenheid te creëren tussen diverse individuen binnen onze gemeenschap. Het festival wil mensen met verschillende identiteiten en achtergronden samenbrengen om queer cinema te vieren en verder te verkennen.

Synopsis

Een getrouwd stel woont in een klein kelderappartement in Moskou. Wanneer een oude vriend van de man geen onderdak kan vinden, biedt hij zijn vriend aan om bij hen in te trekken en op de bank te slapen. De vrouw, Liuda, heeft genoeg van de oneindige huishoudelijke taken en het dictatoriale en egocentrische gedrag van haar man. Hoewel het huis nog krapper wordt als de vriend Volodia bij hen intrekt, wint hij Liuda al snel voor zich met zijn behulpzaamheid en de cadeaus die hij voor haar meeneemt.

Als Kolia op een dag weg is voor werk, geven Liuda en Volodia toe aan de seksuele spanning tussen hen. Wanneer hij thuiskomt, is het niet Volodia, maar Kolia die op de bank moet slapen. En zo ontstaat er een polyamoreuze routine binnen de muren van hun Sovjet appartement, waarin de twee mannen voortdurend wisselen tussen bank en bed. Totdat Volodia net zo’n onoplettende echtgenoot blijkt te zijn, Liuda zwanger wordt en zich realiseert dat ze een leven voor zichzelf kan inrichten.

Film Facts

Original language title: Tretya Meshchanskaya

Directed by: Abram Room

Year: 1927

Country: USSR

Running time: 74 mins

Genre: Comedy, Satire, Drama

Language: Russian

Subtitles: English

Content warning: Discussions of abortion

Randprogramma

Mensen van het art200 International Queer Culture Festival zullen het programma inleiden via een video-opname.

Villa Concordia

Concordiastraat 67A
Utrecht, Utrecht 3551 EM Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie