Ga naar de inhoud
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

A Place of Our Own

september 2, 2023 @ 15:00 16:45

A Place of Our Own werd geregisseerd en geproduceerd door de Ektara Collective. Hiermee is de film het product van een gedeelde visie. De film werd gemaakt met een klein budget. Veel crewleden komen uit een gemarginaliseerde achtergrond en hadden ondanks hun talent en interesse niet eerder toegang tot de middelen om films te maken. De cast bestaat dan ook uit veel mensen die in deze film hun debuut maakten en de film werd een artistieke expressie van mensen die niet alleen het onderwerp, maar ook de vertellers van hun eigen verhaal zijn. De protagonisten speelden bijvoorbeeld een grote rol in het schrijfproces, waardoor elke gebeurtenis gebaseerd is op geleefde ervaringen. Wellicht hierdoor is het slice-of-life realisme voelbaar in de kleinste details en kan de film een grote impact maken op het publiek. 

Door de intersectionele, queer-feministische lens waarmee de film werd geschoten, bekritiseert het niet alleen discriminatie tegen gemarginaliseerde genderidentiteiten, maar ook de structuren van klas en kasten waar deze discriminatie binnen functioneert. Met dit verhaal moedigen de makers andere trans en queer mensen aan om ook hun verhalen naar het scherm te vertalen.

Rosa Oomen, QFFU

De film heeft de Free to be me Award gewonnen tijdens Roze Filmdagen 2023.

Trailer

Synopsis

A Place of Our Own biedt een blik in de transgender gemeenschap in Bhopal, India. De film volgt twee trans vrouwen Leila en Roshni die een woning zoeken nadat ze onterecht uit huis zijn gezet. Het wordt al snel duidelijk dat deze zoektocht synoniem is met hun zoektocht naar een plek in een samenleving die ze liever geen plek biedt. We zien de vormen van discriminatie, exploitatie en onderdrukking die ze in het dagelijks leven tegenkomen, maar dit is niet het onderwerp van het verhaal. In plaats daarvan ligt de focus op Leila en Roshni’s moed, weerbaarheid en menselijkheid, op het concept van gekozen familie en op de schoonheid van hun band. Wanneer nieuwe vriendschappen ontstaan en hulp uit onverwachte hoeken komt, wordt het steeds duidelijker dat hun zoektocht naar een thuis de fysieke wereld en biologische banden ver overstijgt.

Film Facts

Original language title: Ek Jagah Apni

Directed by: Ektara Collective

Year: 2022

Country: India

Running time: 88 mins

Genre: Drama

Language: Hindi

Subtitles: English

Content warning: Verbal abuse, violence and trauma related to transphobia and classism, blood

Randprogramma

De film wordt ingeleid door QFFU/Hivos.

Hoogt In Bieb

Neude 11
Utrecht, Utrecht 3512 AE Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie