Ga naar de inhoud
Tegen een rode achtergrond staat het logo van de 10 minute challenge van QFFU, met daarbij wat korte informatie over wie je moet zijn om mee te doen en waarom!

10 jonge filmmakers nemen deel aan de 10 Minute Challenge

Het Queer Film Festival Utrecht organiseert dit jaar de eerste editie van ‘De 10 Minute Challenge’. Een korte film wedstrijd speciaal voor jonge beginnende (queer) filmmakers uit Utrecht en omgeving! Speciaal voor jonge filmmakers hebben wij een wedstrijd ontwikkeld, waarbij je de filmwereld leert kennen en je leuke en waardevolle prijzen kan winnen. De winnende film is te zien op 28 augustus, de slotavond van het QFFU bij Queer Villa.

Vragen?
Check veelgestelde vragen (FAQ 10 minute challenge). Of neem contact op met het 10 Minute Team via 10minute@qffu.nl.

Prijzen

 • Prijsgeld van € 1.000,-
 • Een mooie trofee (ontworpen door een jonge queer maker uit Utrecht)
 • Vertoning op de slotavond van QFFU (Queer Villa)
 • Matchmaking workshop van Dit is de Klik
 • Toegang tot zakelijke contacten in de filmwereld

Spelregels 10 Minute Challenge

 • De film moet vallen onder de term ‘queer’. De makers hoeven zich niet per se te identificeren met queer.
 • De film duurt 10 minuten met een marge van 20 seconden.
 • De film is origineel en is niet eerder vertoond.
 • Het team bestaat uit beginnende filmmakers.
 • De maker of iemand uit het team heeft een binding met Utrecht.
 • De film moet zich houden aan het thema ‘Stad zonder muren’. Dit is vrij te interpreteren door de filmmakers.

Verloop

 • Lever je idee/script/scenario/synopsis (mag kort en krachtig) uiterlijk vrijdag 22 april 2022 in. Na je aanmelding ontvang je een periodieke nieuwsbrief en updates over het verloop van de wedstrijd. Uiteraard kan je elk moment bij het QFFU team vragen stellen of begeleiding vragen. 
 • Inmiddels is de inschrijving gesloten: er hebben zich 10 jonge makers aangemeld.
 • Zaterdag 28 Mei 2022 is er een Masterclass voor alle deelnemers. De middag wordt gevuld met workshops, ontmoetingen en film(makers). 
 • Je film moet uiterlijk vrijdag 29 juli 2022 vóór 12.00 uur zijn ingezonden. 
 • In de week van 22 augustus t/m 26 augustus kan het publiek in de 10 Minute Hub aan de Nieuwegracht 205 elke avond 2 verschillende ingezonden films zien en beoordelen.
 • Op zondag 28 Augustus 2022 is het dan eindelijk zo ver: tijdens een feestelijk event bij Villa Concordia wordt de winnende film vertoond en maakt de jury samen met het publiek aan het einde van de avond de winnaar bekend. Houd deze data dus vrij in je agenda!

Juryleden

Hieronder stellen we jullie graag de juryleden voor!

Bart Peters

Bart Peters (1989) is filmmaker en een van de drie Transketeers. De Transketeers bestaat uit drie transmannen – Bart, Chris en Jonah – die samen projecten maken rondom positieve zichtbaarheid en diversiteit. Ze maken films, zowel documentaire als fictie, waarin veerkracht, humor en authenticiteit voorop staan.

Bart studeerde af aan de Nederlandse Filmacademie in de richting regie fictie.

Lazlo & Dylan Tonk

Lazlo & Dylan Tonk (1982) zijn tweelingbroers en filmmakers. Ze maakten in 2019 hun documentaire debuut met Galore, een film over de metamorfose van drag sensatie Lady Galore. Eerder schreven en regisseerden Lazlo en Dylan de korte jeugdfilm Uitgesproken (2013), over een vriendschap die onder druk komt te staan als blijkt dat een van de jongens uit de vriendengroep homo is. Lazlo en Dylan studeerden beiden Theater-, Film- en Televisiewetenschap aan de Universiteit Utrecht, waarbij ze zich specialiseerden in de richting dramaturgie.

 Nadia Leijdesdorff

Nadia Leijdesdorff (1972) is een filmprofessional achter de schermen met jarenlange ervaring in de filmdistributie. Als oudgediende bij Cinemien, distributeur gespecialiseerd in LHBTI-cinema zag zij vele queer films de revue passeren. In 2021 stelde zij het filmprogramma van QFFU samen. Ook werkt zij mee aan de programmering van de Roze Filmdagen in Amsterdam.

 Simone Versteeg

Simone Versteeg is docerend theatermaker en regisseur/artistiek leider van Theater Oester. Daarnaast is zij docent drama en Engels in het middelbaar onderwijs. Simone studeerde Engelse Taal en Cultuur waar haar voorliefde voor vrouwenstudies en Queer History groeide. Tijdens haar tweede studie tot docerend theatermakers aan de Fontys Hogeschool voor de kunsten besloot zij haar voorliefde voor geschiedenis en het vertellen van verhalen te combineren met een maatschappelijk doel: het vergroten van zichtbaarheid van de LHBTI+ community op de theatervloer. Voor haar afstuderen richtte Simone Utrechts eerste queer amateurtheatergezelschap op: Theater Oester.

Aanmelden!

Vul hieronder het aanmeldformulier in om je aan te melden voor de 10-minute challenge.
Aanmelden kan t/m vrijdag 22 april 2022!


FAQ & overige vragen

Zijn er dingen nog niet duidelijk? Kijk of je vraag beantwoord wordt bij de veelgestelde vragen (FAQ 10 minute challenge). Mocht je er dan nog niet uitkomen, neem gerust contact op met Team 10 minute via 10minute@qffu.nl!

De 10-minute challenge wordt mede mogelijk gemaakt door: